En äldre patient som led av nageltrång sökte sig till vårdcentral där läkare beslutade att avlägsna nageln. Därefter behandlades patienten med omläggning av såret och genomgick antibiotikakurer. Men såret läkte inte och patienten skulle senare tvingas amputera benet. Nu kritiseras sjukvården för att patienten inte har fått sakkunnig och omsorgsfull vård.

Det hela började med att patienten upplevde nageltrång i höger storstå och till en början fick halva nageln avlägsnad av vårdcentralens läkare. Smärtan kvarstod och läkaren beslöt sig därför för att operera bort resterande del av nageln, rapporterar Göteborgs-Posten.

LÄS ÄVEN: Vård blev ”dessvärre försenad” – patient tvingades amputera benen

Det framgår av en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att patienten som är över 80 år och lider av hjärt- och kärlsjukdom samt diabetes typ 2 har nedsatt blodcirkulation i foten vilket försvårat läkningsprocessen.

Först när patienten remitterades till kärlkirurgen upptäckte man att den nedsatta blodcirkulationen var orsaken till att såret inte läkte. Då hade ett par månader passerat efter de första besöken hos vårdcentralen och patienten tvingades amputera sitt högra underben.

Nyexaminerad läkare

Den läkare som tog hand om patienten på vårdcentralen var nyexaminerad och fick hjälp av en handledare. Handledaren försvarar deras arbete med att man ska ha känt pulsslag i foten inför operationen när nageln avlägsnades och därför bedömt att det inte funnits några tecken på bristande cirkulation och syrebrist.

Men IVO riktar kritik mot den nyexaminerade läkaren och handledaren som man anser borde ha valt en mer återhållsam metod utan kirurgiskt ingepp för att behandla patientens nageltrång.

”Patienten har inte fått en sakkunnig och omsorgsfull vård och behandling i samband med att han sökte vård för ett nageltrång på höger stortå.”

LÄS ÄVEN: Christer tvingades amputera fingrar och ben efter vårdmiss men nekas ersättning