En 85-årig kvinna som upplevde smärtor och strålning i kroppen sökte sig till en akutmottagning i huvudstaden. Men där nonchalerades hon och till slut skickades hon hem med värktabletter. Dagen därpå påträffades hon död.

Det var i oktober som den äldre kvinnan från Sollentuna kommun anlände till Danderyds sjukhus norr om Stockholm för att se över de smärtor hon upplevde i höger axel och skuldra. Vidare upplevde hon även strålning i ryggen, rapporterar Mitti.

Nekades vård – skickades hem med värktabletter

Vårdpersonal vid akutmottagningen kunde inte hjälpa kvinnan utan hon fick beskedet att besöka en vårdcentral efter helgen. Då begav sig kvinnan istället vidare till närakuten i samma sjukhusanläggning för att få hjälp.

LÄS ÄVEN: Cancersjuk man som anlände med ambulans fick inte plats – skickades hem och dog av blodförgiftning

Efter väntetid på en och en halvtimme fick kvinnan till slut träffa en läkare som lyssnade på lungorna och kände på axeln. Därefter gjorde läkaren bedömningen att det handlade om en virusrelaterad muskelsmärta. Enligt läkaren var värktabletter en lämplig åtgärd.

Kvinnan skickades hem men mindre än tolv timmar senare påträffades hon död i sin säng. Det framgår av en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att obduktionen har visat att kvinnan dog av en kranskärlssjukdom som kunde ha upptäckts om ett EKG tagits.

Flera fall av hemskickade patienter som dör

Samhällsnytt har vid flera tillfällen rapporterat om hur Danderyds sjukhus nonchalerar och skickar hem patienter som kort därefter har avlidit.

I slutet av januari uppmärksammade vi hur en man med smärta i armen och axeln sökte vård hos Danderyds sjukhus men avvisades. Den nästföljande dagen avled mannen.

Ett annat fall som vi skrev om förra året rörde en multisjuk äldre man som anlände till sjukhuset med ambulans. Men där fanns det ingen plats enligt vårdpersonalen som skickade hem honom igen. Det slutade med att mannen dog av blodförgiftning.

LÄS ÄVEN: Patient sökte akutvård för smärta – skickades hem och dog