85-aring-knivmordad-i-tyskland

I det här huset mördades 85-åringen av den afghanske asylsökare han tagit sig an.

Utrikes

85-årig man gav asylsökare med avslag jobb och husrum – fick halsen avskuren

Publicerad 11/22/2018
Annons

En afghansk migrant har arresterats i Tyskland misstänkt för att ha skurit halsen av en 85-årig man som erbjudit honom husrum mot att han fungerade som personlig assistent och utförde en del arbeten kring huset. Det var mannens dotter, som arbetar med att hjälpa migranter, som rekommenderade pappan att anlita asylsökaren.

När den 20-årige afghanske migranten anlände till Tyskland fick han hjälp av den nu mördade mannens dotter som arbetade som refugees welcome-volontär i anslutning till ett asylboende i Zwickau.

I augusti rekommenderade hon sin 85-årige far att anställa migranten som sin personlige assistent och senare också för att utföra en del andra sysslor såsom trädgårdsarbete och städning som mannen på grund av sin höga ålder inte längre orkade med. 20-åringen fick även bo i mannens hus i Mecklenburg-Vorpommern.

Arrangemanget slutade emellertid i tragedi. Natten mot lördagen beslöt den unge afghanske migranten enligt åklagaren att mörda den 85-årige mannen när denne låg och sov. Detta genom att skära halsen av mannen med en stor kniv. Efter mordet stal asylsökaren offrets bil och flydde från platsen.

De boende i grannskapet är chockade över vad som hänt:

– Alla här kände Dietrich. Han var alltid vänlig och hjälpsam. Det känns overkligt att något sådant kunde hända här, berättar en granne för tyska tidningen Bild.

I huset ska vid tidpunkten för mordet även ha funnits en man från Bosnien med ett liknande arrangemang. Han uppges ha blivit vittne till händelsen via ett elektroniskt övervakningssystem som fanns installerat i huset.

Han såg den 20-årige afghanen luta sig över den gamle mannen men trodde att han bara var där för att stoppa om 85-åringen. När han strax efteråt förstod vad som hänt ringde han direkt till polisen.

Den afghanske ynglingen hann fly från platsen genom att tillgripa 85-åringens bil. Flykten slutade dock abrupt när 20-åringen tappade kontrollen över fordonet och kraschade.

Han försökte fortsätta flykten till fots men kunde snabbt gripas av av en polispatrull som initialt inte visste att mannen var på flykt undan ett mord. Detta uppdagades dock när poliserna anlände med den afghanske mannen till sjukhus.

20-åringen sitter nu häktad i avvaktan på rättegång. Enligt brottsutredningen så här långt har mannen inget tidigare kriminellt förflutet i Tyskland. Han hade dock innan mordet meddelats avslag på sin asylansökan och anmodats att lämna landet. Det framgår inte huruvida den mördade 85-åringen och/eller dottern känt till avslaget men valt att gömma en illegal invandrare.

Stämningen i Tyskland är just nu spänd beträffande närvaron av utomvästliga migranter. Detta efter att ett antal brutala dåd begåtts av asylsökare den senaste tiden. Mecklenburg-Vorpommerns inrikesminister Lorenz Caffier har i ett uttalande uppmanat invånarna i regionen att inte utnyttja mordet på 85-åringen för politiska syften.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons