➤ “Det måste bli slut på följetongen med ett utrikesdepartement som anser sig kunna strunta i grundlagen”, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till DN.
Regeringens ambitioner om att säkra en plats i FN:s säkerhetsråd tycks ha stått över allt – så även svensk grundlag.
I över ett års tid använde utrikesdepartementet och den svenska representationen i New York ett parallellt datasystem och kunde på så vis undanhålla 900 dokument med information om regeringens kampanj från allmänheten.
En källa säger till Dagens nyheter att syftet med en gemensam arbetsyta som möjliggjorde att handlingar som skickats mellan myndigheter kunde klassas som arbetsmaterial var just att slippa registrera materialet i den offentliga postlistan.
Först då media ställt frågor om materialet har delar av det offentliggjorts och samma dag införts i diariesystemet.
– Det visar att rutinerna inte har satt sig, det kan inte gå långa tider innan man hanterar saker. Och det man bekymrar sig över är ju om det hade blivit gjort om DN inte hade granskat det, säger Konstitutionsutskottets ordförande Beatrice Ask (M).
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.