Den totala kostnaden hamnade en bit över 200 000 kronor vilket gör att Ture Toolanen nu inte kommer ha råd med sin egen begravning. En insamling har dock startats där man hoppas kunna täcka hela kostnaden.

91-årige Ture Toolanen i Juoksengi är ruinerad efter länsstyrelsen omhändertagit hans katter. Enligt djurskyddslagen är det djurägaren som får stå för alla kostnader i samband med ett omhändertagande.

Vid två tillfällen försökte polisen verkställa länsstyrelsens beslut. Samtliga kostnader för transporter på mer än 700 mil, arbetstid, veterinärundersökningar, djurhotell, avlivning och kremeringar måste han betala själv.

19 katter fångades in varav 16 avlivades då de anses vara förvildade. Tre kattungar har fått nya hem.

– Jag tycker att de gjort fel. Jag tänker – vem ska bekosta hans begravning? För det är tomt i börsen hos honom, säger hans systerson Roger Monfelt som bor i Värmland men som ändå försöker hjälpa Ture med att betala hans räkningar.

I anteckningarna som föregått omhändertagandena beskrivs Ture som ”virrig”. Pengarna har myndigheterna dessutom dragit direkt från hans konto.

Insamling

Journalisten och författaren Nima Dervish startade för några dagar sen en insamling till Ture för att täcka de 200 000 kronorna. I skrivande stund har man samlat in nästan 125 000 kronor.