Flickan sov men blev väckt av att Abderisaq var naken och i färd med att våldta henne. Han har nekat till brott och påstår att han aldrig ens träffat flickan. 12-åringen mår enligt vittnen mycket dåligt efter övergreppet. Påföljden stannar på grund av gärningsmannens låga ålder vid 2 års fängelse.

Det var någon gång mellan 1 januari och 31 mars i år som en 12-årig flicka i Trollhättan våldtogs av 18-åriga Abderisaq Omar Muhamed från Somalia. Han nekar till brott, rapporterar Sveriges Radio som väljer att skydda gärningsmannen genom att inte publicera namn och bild och även utelämnar uppgift om den dömdes invandrarbakgrund.

Polisens bilder på Abderisaq.

Samhällsnytt har frågat statsradions reporter Elin Angvarson Valberg på P4 Väst, som skrivit artikeln och står bakom ljudinslaget, varför man inte nämner att den dömde är från Somalia.

– Vi ansåg inte att det fanns anledning att berätta om personens ursprung. Det får man såklart tycka vad man vill om. Men det är en utgivarfråga, svarar reportern.

Groomade flickan med erbjudande om att ladda mobil

Flickan har under polisförhör berättat att hon träffade Abderisaq genom hans bror. Hon tror att det var under ”Fallens dag”, år 2019, då hon och hennes kompis fick erbjudande att få ladda sina mobiler i en lägenhet där Abderisaq och brodern bor.

Abderisaq bjöd därefter vid ett flertal tillfällen in flickan till sin lägenhet på eftermiddagar och tidiga kvällar. Abderisaq undanhöll kontakten med 12-åringen från sin familj och hon tilläts heller aldrig träffa hans vänner.

Raderade chattkonversationer

Han kontaktade även 12-åringen via appen ”Snapchat” men raderade efter varje samtal alla chattar och beordrade även flickan att göra likadant, något hon inte förstod orsaken till.

Abderisaq började även att fotografera flickan och krävde att hon skulle vara lättklädd på bilderna. Det var något som hon upplevde som obehagligt.

Hittade Abderisaqs identitetskort

Vid ett tillfälle hittade flickan Abderisaqs identitetskort i hans byrå. Hon har uppgett att hon blev chockad över att han visade sig vara född år 2001 och så pass mycket äldre än hon.

Abderisaqs identitetskort. Bild: Polisen.

Våldtogs i sömnen

En sen eftermiddag somnade flickan i Abderisaqs rum men vaknade efter en stund av att han stod på knä i sängen och penetrerade henne vaginalt med sin penis. Hon minns att han var helt naken och att hon försökte komma undan.

Han beordrade henne dock med orden ”ligg stilla” och fortsatte övergreppet. Flickan sa flera gånger åt Abderisaq att hon inte ville och försökte knuffa bort honom. Till slut gav han med sig och släppte henne.

Flickan tog på sig sina kläder, lämnade lägenheten och tog sig hem. Hon vet inte om Abderisaq fick utlösning under våldtäkten, men minns att han inte använde kondom.

Polisens bilder på brottsplatsen.

Frågat om sex tidigare

Flickan har berättat att Abderisaq tjatat om att ha samlag med henne tidigare, något som hon sagt nej till. Han ska också ha tafsat på henne tidigare.

Efter våldtäkten kontaktade Abderisaq åter flickan på Snapchat med frågor som ”vill du träffas?” och ”hur mår du?”. Efter ett antal närmanden blockerade hon Abderisaqs Snapchat-profil.

Efter övergreppet oroade hon sig för att hon skulle bli med barn.

Skärmdump från domen.

Dubbla medborgarskap

Den 27 november 2008 inkom ansökan till Migrationsverket om permanent uppehållstillstånd för Abderisaq, vilket beviljades den 4 juni 2009. Den 12 september 2017 blev Abderisaq medborgare i Sverige. Han har fortfarande kvar sitt somaliska medborgarskap.

Tolkbehov

Samhällsnytt har tagit del av Kriminalvårdens personutredning. Där framkommer uppgifter om att Abderisaq kom till Sverige när han var åtta år gammal men fortfarande, som 18-åring, har tolkbehov på somaliska.

Förekommer under flera avsnitt i belastningsregistret

Abderisaq förekommer sedan tidigare under fyra avsnitt i belastningsregistret. De brott han blivit dömd för är stöld, misshandel, intrång i förvar och övergrepp i rättssak. Han har för dessa brott dömts till ungdomsvård och böter.

I en kommentar till den tidigare brottsligheten och påföljden skriver tingsrätten att ”han har misskött den senast utdömda ungdomsvården”. Trots detta anser domstolen att påföljden för barnvåldtäkten bör bli mild.

Berättade för sin kompis

En av flickans kompisar tror att det var under en rast i skolan som flickan berättade för första gången om våldtäkten. Hon minns att flickan inte mådde bra och tvekade innan hon till slut berättade om vad hon råkat ut för. När kompisen fick klart för sig vad som hänt rekommenderade hon flickan att gå till kuratorn och följde själv med dit som stöd.

Skolkuratorn: ”Mycket utförlig och trovärdig berättelse”.

Den kvinnliga skolkuratorn har vittnat om att flickan kom in till henne i början av maj. Det var första gången hon träffade flickan och det tog cirka 20 minuter tills flickan orkade berätta att hon blivit utsatt för övergrepp.

Kuratorn märkte att flickan var i behov av att berätta och förstod att något hänt genom flickans ansiktsuttryck. Samtalet pågick i över en timme och kuratorn uppfattade flickans berättelse som trovärdig och märkte att hon var starkt påverkad av den traumatiska situationen.

Flickan tyckte samtidigt att det var jobbigt att kuratorn var tvungen att göra en anmälan och kontakta hennes föräldrar. Hon fick därför ett par dagar på sig att bestämma om hon själv skulle berätta för sin mamma och pappa vad som hänt. På måndagen veckan efter bad flickan kuratorn att ringa hennes föräldrar, eftersom hon själv inte orkade berätta.

Trots att hon var orolig för att skämmas inför föräldrarna, som hon trodde skulle bli arga och börja tycka att hon gjort något fel, fanns det en lättnad över de skulle få veta. Flickan grät när samtalet med pappan var ett faktum.

Bevisning

Flickans detaljrika berättelse om hur Abderisaq rum såg ut går ihop med resultatet från polisen brottsplatsundersökning. Även hennes förklaring till hur hon lärde känna Abderisaq, vilka personer som befunnit sig i lägenheten och hur de hade kontakt via internet stämmer.

En IT-teknisk utredare som gick igenom Abderisaqs mobil fann ett Snapchat-konto kopplat till flickan. I flickans användaruppgifter fanns Abderisaqs konto på blockeringslistan.

Tingsrätten anser också att det finns tillräckligt mycket stödbevisning som styrker flickans berättelse om vad som hände i Abderisaqs hem.

Flera personer i flickans omgivning har märkt att hennes beteende har förändrat mycket. Pappan har lämnat uppgifter om att dottern vägrat prata, berätta om händelsen och slutat gå till Kronogården som hon gjorde förr. Kompisen har också vittnat om att flickan mått dåligt. Även kuratorn har vittnat om flickans försämrade psykiska tillstånd.

Skärmdump från domen.

”Den berättelse som Abderisaq lämnat finner tingsrätten är en uppenbar efterhandskonstruktion som inte medför en annan bedömning av händelsen. Åtalet är styrkt och ska bedömas på sätt som åklagaren angett”, skriver tingsrätten i domen.

Övriga åtalspunkter

Abderisaq åtalades även för tre fall av stöld.

Den 8 juni 2019 på Hugo Boss, NK, i Göteborg stal han kläder till ett värde av 11 500 kronor. Redan nästa dag, den 9 november 2019 på NK Sports Fashion i Göteborg, stal han en jacka värt 6 999 kr. Båda händelserna ska ha skett i samförstånd med personer i Abderisaqs gäng.

Den 7 januari 2020 på NK Runway i Göteborg stal Abderisaq två väskor värda tillsammans 34 080 kronor. Den 30 december 2019 i Trollhättan försökte Abderisaq, tillsammans med sin vän Munasar Hashi Mohamed, köpa energidrycker på Cirkel K med hjälp av en falsk 500-kronorssedel.

Tingsrättsdomen

Den 2 oktober 2020 meddelade Vänersborgs tingsrätt dom i målet.

Abderisaq Omar Muhamed, född 2001-11-27 och medborgare i Somalia och Sverige, dömdes för våldtäkt mot barn, tre fall av stöld och olovlig befattning med falska pengar.

Påföljden blev två års fängelse och att tidigare utdömd ungdomsvård undanröjs. Han ska även betala ett skadestånd på 115 000 kr till flickan, 14 799 kr till Departments & Stores Europe AB och 27 264 kr till Image Group AB.

Att den frihetsberövande påföljden trots de allvarliga och många brotten tillsammans med ett tidigare brottsligt förflutet bestäms till endast två år motiverar domstolen med ”hänsyn till att Abderisaq endast är 18 år”.

Tingsrättsdomen kan laddas ned på följande länk: Vänersborgs TR B 2090-20 Dom 2020-10-02

Samhällsnytt har efter granskning via tingsrätten och hovrätten inte funnit någon information som indikerar att Abderisaq avser att överklaga domen.