37-årige Abdullah Barrak, asylsökare från Kuwait, döms för ett mord som han begick i slutet på maj förra året på Södra skolgatan i centrala Malmö. Offret var 45-årige hemlöse svensken Jonas som sålde uteliggarnas tidning Faktum och som Abdullah lovade pengar i utbyte mot sexuella tjänster. I stället för betalt fick Jonas ett antal dödande knivhugg i ryggen, halsen och bröstet.

Abdullah kom till Sverige som asylsökare 2010. Han fick avslag på asylansökan och ett utvisningsbeslut fattades. I stället för att lämna landet inledde Abdullah en kriminell karriär i Sverige.

[soliloquy id=”227508″]

Han dömdes för en rad allvarliga brott, bland annat våldtäktsförsök. Totalt handlar det om 31 olika brott och flera domar. De flesta brotten har handlat om överfall och rån mot för Abdullah okända personer. I ett flertal fall har kniv använts som vid mordet förra året. Bland brotten finns också butiksstöld, hot och våld mot tjänsteman, försök till grov misshandel, olaga hot och skadegörelse.

En av domarna innefattade även ett nytt beslut om utvisning. Eftersom Abdullah är statslös vägrar dock Kuwait att ta emot honom. Trots de dubbla besluten har utvisning inte kunnat verkställas. Kvar i Sverige kunde Abdullah därför fortsätta sitt kriminella och antisociala liv, vilket förra året alltså kostade en utsatt svensk livet.

Den 45-årige svenske uteliggaren Jonas mördades på öppen gata inför ett stort antal gäster på platsens uteserveringar. Vittnen har uppgett hur de sett Abdullah flina skadeglatt direkt efter att han utfört dådet.

LÄS MER: Dubbelt utvisningsdömd livsstilskriminell man häktad för mord

Det är i skrivande stund oklart vad påföljden blir. En rättspsykiatrisk undersökning har begärts för att utröna om Abdullah eventuellt ska dömas till vård i stället för fängelse. Undersökningen måste ske under hårda säkerhetsåtgärder eftersom Abdullah bedöms som mycket farlig.

Abdullah, som är narkotikamissbrukare, hade tills två veckor innan mordet vistats på anstalt där han dock inte blivit rehabiliterad. De två veckorna i frihet efter att han släppts ut ägnade han åt att driva runt kring Möllevången och ta droger.

2016 berättade Abdullah att han tidigare dödat människor och att han även ätit av liken. Om detta ska ha skett i Sverige eller innan han kom hit är oklart. Trots detta gjordes bedömningen att Abdullah kunde släppas ut i samhället.

Ytterligare en person, även han statslös asylsökare, misstänktes initialt för delaktighet i mordet. Han döms dock nu endast för brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Bilder i artikeln: Polisens förundersökningsprotokoll.