Åland

Abdulrahman Fattah Panah

Utrikes

Abdulrahman fick inte ha sex – hällde tändvätska i ögonen på kvinnan och skulle tända på

Publicerad 2/7/2019
Annons

En iransk migrant har dömts till fängelse för grovmisshandel på Åland efter att han försökt tända eld på en kvinna som nekat honom samlag. 

Brottet begicks den 25 april 2017 i samband med att 49-årige Abdulrahman Fattah Panah från Iran besökte en kvinnlig bekant på hennes arbetsplats för att umgås. Det rapporterar Ålands Nyheter.

Det vänskapligt bekanta paret hade åkt till kvinnans bostad där Abdulrahman försökte tvinga kvinnan att ha sex med honom. Kvinnan vägrade och det var något som Abdulrahman inte kunde acceptera. För att visa detta greppade han kvinnan i armen och slet henne i håret samtidigt som han slängde ned henne i golvet och förklarade att hon skulle dö.

LÄS ÄVEN: Utomnordiska män grovt överrepresenterade i våldtäkter på Åland

Enligt kvinnans vittnesmål har den aggressive Abdulrahman sedan hotat henne genom att visa filmklipp från Afghanistan i vilka kvinnor blir uppeldade levande. Han förklarade för kvinnan att han inte räds de ynka fängelsestraffen i Finland som endast är 15 år för att döda någon.

Misshandeln av kvinnan fortsatte sedan genom att Abdulrahman tog fram tändvätska och hällde den över kvinnans kropp. Han såg till att dränka hennes ansikte och ögon med vätskan. När Abdulrahman sedan letade efter en tändare lyckades kvinnan ta sig loss och låsa in sig i badrummet där hon larmade efter polis.

Polispatrullen som anlände till lägenheten noterade en stark lukt av tändvätska och påträffade kvinnan djupt skärrad i badrummet. Enligt en av poliserna på plats ska man ha hittat en tändare i Abdulrahmans ficka i samband med visitation.

Åklagaren yrkade inte på mordförsök
När åklagaren rubricerade brottet blev det försök till grov misshandel med motiveringen att övergreppet var ”synnerligen rått eller grymt” och ”gärningen som en helhet grov”.

Åklagaren yrkade inte på försök till mord, trots att tillförande av eld på den dränkta kroppen kunde resulterat i livshotande skador och att Abdulrahman i samband med gärningen uttalat att hans avsikt var att döda kvinnan.

Nekar till brott
Abdulrahman nekar till alla anklagelser och hävdar att han utsatts för en konspiration av kvinnan. Hans egen bild av händelsen är att kvinnan ska ha slitit sig själv i håret och därefter hällt tändvätska över sin kropp. När han upptäckte vad hon gjorde ska han själv ha tagit tändvätskan och försökt att hälla ut den för att sedan gömma undan tändaren från kvinnan.

Ålands tingsrätt anser att detaljerna i Abdulrahmans historia inte stämmer. Man finner kvinnans berättelse trovärdig och hennes ovilja att göra anspråk om ersättning förstärker trovärdigheten ytterligare.

LÄS ÄVEN: Afghanska och irakiska män dominerar sexualbrottsstatistiken i Finland

Vid rättegången kunde åklagaren presentera en lång rad med bevis mot Abdulrahman. Bland annat fanns en polis på plats för att vittna, åklagaren anförde även utlåtanden från Centralkriminalpolisen, en inspelning av kvinnans larmsamtal till 112 samt ett intyg från en läkare som undersökt kvinnan.

Domen
Efter att bevisen presenterats beslutade Ålands tingsrätt att döma Abdulrahman till 1 år och 8 månaders fängelse för försök till grov misshandel. Han ska även ersätta kvinnans rättegångskostnader och betala 80 euro (800 kronor) till en brottsofferfond.

Abdulrahman har överklagat domen.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons