Förbud mot abortpiller USA

Proliferörelsen: studentsforlife instagram
Minepriston: https://stocksnap.io/photo/pills-medicine-PXD2CQCRRV

Utrikes

Abortpiller kan vara på väg att förbjudas i USA

Publicerad 4/10/2023
Annons

Två färska federala domar i USA om abortpillret Mifepriston har skapat juridisk limbo. Beroende på vilken som blir den slutgiltiga kan den här sortens abort komma att bli otillåten.

En federal domare i Texas beslutade att stoppa läkemedelsmyndigheten FDA:s godkännande av abortpillret Mifepriston, medan en annan federal domare i Washington avkunnade en motsägande dom som gör pillret fortsatt tillgängligt. 

Besluten om preparatet, som används i ungefär hälften av alla aborter, kan leda till en högsta domstolsprövning samtidigt som Biden-administrationen planerar att överklaga det beslutet från Texas. Det rapporterar Daily Wire.

Gått för fort fram med godkännande

I den ena domen menade U.S. District Judge Matthew Kacsmaryk att FDA gått för fort fram med att godkänna det kemiska abortpillret utan tillräckliga tester. I det 67 sidor långa beslutet från resonerar domaren kring varför han drar tillbaka abortpillret.

Rent ut sagt byggde FDA på sitt redan misstänkta godkännande från 2000 genom att ta bort ännu fler restriktioner som gäller kemiska abortläkemedel som var närvarande under den sista fasen av utredningen. Och man gjorde det genom att förlita sig på studier som inkluderade de villkor som FDA vägrade att anta”, sa domaren bland annat.

Välkomnas av pro life-grupper

Biden-administrationen har en vecka på sig att överklaga beslutet, som avkunnades till förmån för Alliance of Hippocratic Medicine och andra pro-life-grupper som representerades av advokater från Alliance Defending Freedom.

Graviditet är inte en sjukdom och kemiska abortläkemedel ger ingen terapeutisk effekt – de kan innebära allvarliga och livshotande komplikationer för modern, förutom att de avslutar en bebis liv. FDA hade aldrig befogenhet att godkänna dessa farliga läkemedel och ta bort viktiga skydd”, sa ADF Senior Counsel Erik Baptist.

Abortpillret förstör en växande människa. Läkemedlet dödar det ofödda barnet genom att svälta det från de livsviktiga näringsämnena som behövs för att växa. Det här beslutet som begränsar abortpillret kommer att rädda barn från våldet av kemisk abort och tillåta dem att åtnjuta sin konstitutionella rätt att födas och leva”, sa Lila Rose, grundare och president för Live Action.

LÄS ÄVEN: Professor: Mer än hälften vågar inte stå för sina åsikter

Joe Biden kommer försöka bekämpa beslutet

President Joe Biden har lovat att försöka undanröja domen. ”Min administration kommer att bekämpa den här domen”, sa Biden.

Stämningen och detta beslut är ännu ett steg för att ta bort grundläggande friheter från kvinnor och sätta deras hälsa på spel” hävdade han.

LÄS ÄVEN: Abort tillåts fram till födseln

redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons