Absolut Company kommer inte återuppta sin export till Ryssland. Det meddelar företagets vd i ett internt meddelande till de anställda.

Förra tisdagen rapporterade Kristianstadbladet att Absolut Company, som har sin huvudsakliga produktion i Kristianstad kommun, återupptar exporten till Ryssland i begränsad omfattning efter ett drygt års totalstopp.

Beslutet fattades av det franska moderbolaget Pernod Ricard, två dagar efter att president Emmanuel Macron besökt Kina och där talat om ”strategisk självständighet” för Europa och varnat för att ”följa USA”.

Starka reaktioner

Beskedet att den svenska vodkatillverkaren återupptar exporten till Ryssland mottogs inte väl i Sverige. En tidigare DN-journalist anklagade den svenska sprittillverkaren för att ”finansiera den ryska armén” och statsminister Ulf Kristersson kallade beslutet för ”ett väldigt konstigt agerande”.

I sociala medier startades ett upprop för att pressa Systembolaget att ta bort såväl Absolut Vodka som andra Pernod Ricard-produkter ur sortimentet. Medarbetare på socialdemokratiska Aftonbladet ringde upp det statliga alkoholmonopolet och frågade om det inte går att ta bort Absoluts produkter på samma sätt som ryska produkter tidigare försvunnit ur sortimentet.

Enligt EU:s sanktioner är det förbjudet att importera alkoholprodukter från Ryssland, men inte att exportera dem dit.

Fortsätter bojkott

Efter de kraftiga reaktionerna meddelar nu Absolut Company i ett internt meddelande till sina anställda att bojkotten mot Ryssland kommer fortsätta. Det rapporterar TV4.

”Reaktionen de senaste dagarna reflekterar tydligt den roll som Absolut spelar i det svenska samhället. Vi förstår betydelsen av dessa långvariga och tillitsfulla relationer som vi har med våra svenska anställda, partners, konsumenter och det svenska samhället i stort”, skriver vd Stephanie Durroux i det interna meddelandet.

Innan invasionen av Ukraina stod den ryska marknaden för omkring tre procent av Pernod Ricards totala försäljning. Det franska företaget ville återuppta exporten i syfte att uppnå ”ekonomisk hållbarhet” för sina lokala anställda och samarbetspartners i Ryssland.