am8

Migrationsverkets logotyp med Arif Moradi i rutan/Foto: Tomislav Stjepic/Faksimil Facebook

Inrikes

Afghanernas talesperson Moradi satt i förvar – oklar identitet uppges vara orsaken

Publicerad 12/29/2017
Annons

➤ Supportrar med stöd från S-politiker har startat en kampanj på sociala medier för att frige sexbrottslingen. Gränspolisen uppger dock att han kan sitta fängslad i upp till ett år.

I början av oktober avslöjade Samhällsnytt att en talesperson för så kallade ”ensamkommande” Arif Moradi dömts för sexuellt ofredande mot en 14-årig flicka på ett konfirmationsläger i Sörmland. Vid tiden hade Moradi en stor plattform i svenska medier och ett brett nätverk bland makteliten. Samhällsnytt kunde avslöja täta kontakter mellan Moradi och det socialdemokratiska toppskiktet i Söderköping – inte minst S-politikern Lottie Fallman. Kontakterna har bland annat lett till en personlig pratstund med statsminister Löfven, där Fallmans son, även han engagerad med socialdemokraterna vid tillfället, också närvarade:

Moradis supportrar från grupper #vistårinteut och #jagärhär gick till attack mot flickan och hennes familj efter avslöjandet – och trots en fällande dom och omfattande bevisning i målet anklagade de henne för att ha fabricerat brottet.

LÄS MER: ‘Ensamkommandes’ talesperson lovade följa svenska lagar – döms för sexuellt ofredande mot minderårig

Idag kan Samhällsnytt berätta att Moradi sitter intagen på Migrationsverkets förvar i Flen sedan drygt två månader tillbaka enligt ett beslut av gränspolisen. Orsaken uppges vara oklarheter kring sexualbrottslingens identitet, vilket kan vara ett hinder i att verkställa hans utvisningsbeslut. Mannen fick ett avslag på sin asylansökan redan i oktober 2015. Redan då ansågs han ha ljugit om sin ålder och registrerades som vuxen. Men trots detta fortsatte han att uppehålla sig i landet och bedriva ett aktivt opinionsarbete.

LÄS MER: Löfven samtalade med illegal migrant dömd för sexbrott mot barn

Förvarstagandet av Moradi väckte ont blod hos många av hans anhängare som har startat en kampanj på sociala medier med hashtaggen #FreeArif. På hans numera stängda Facebook-konto postas lyckönskningar och hyllningar. Bland annat hävdas det att sexualbrottslingen är ”en ikon bland ensamkommande och en vägledare”. Det påstås även att han ”kan bli Sveriges framtida statsminister”:

Personer som skriver på Moradis tidslinje är ofta samma som gick till angrepp mot det 14-åriga brottsoffret, vilket Samhällsnytt rapporterat om tidigare.

LÄS MER: Uppgifter – S-politiker bakom mötet med Löfven visste om utredning mot sexbrottslingen

S-politikern Lottie Fallman finns bland dem som deltar i kampanjen och sprider material för att påverka opinionen. Enligt en skärmdump nedan postade ett konto på Facebook tillhörande Fallman  ett filmsnitt om Moradi i gruppen ’Socialdemokrater som vill stoppa Utvisningarna Till Afghanistan NU’:

Trots den fällande domen i sexualbrottmålet verkar inte heller andra framstående personer i gruppen ”ensamkommande” ta avstånd från Moradi. En annan talesperson i rörelsen Ahmad Mohajer, som figurerade i DN så sent som idag och som poserar tillsammans med Jonas Sjöstedt på flera bilder på sitt Facebook-konto, ger sitt fulla stöd till Moradi.

I en statusuppdatering rasar han mot Migrationsverkets personal på förvaret i Flen som han kallar ”skitmänniskor”. Detta med anledning av att hans besök hos sexualbrottslingen fick förkortas på grund av personalbrist under julhelgen:

Ahmad Mohajer fick själv tre avslag på sin asylansökan, men har nu beviljats en ny prövning av Migrationsverket enligt egna uppgifter. Nedan kan man se honom tillsammans med ett äldre par som han bor hos för tillfället:

Arif Moradi uppehöll sig i Sverige i två år med ett gällande utvisningsbeslut. Efter hans brott, den fällande domen och medieuppmärksamheten verkar dock myndigheterna ha blivit fast beslutna att genomföra utvisningen. När Samhällsnytt når Håkan Ejdervik, beslutsfattare hos gränspolisen i Stockholm, på telefon vill han inte prata om det enskilda fallet. Dock svarar han generellt på vår fråga om det finns utsikter att verkställa utvisningsbeslutet i det här fallet, att bevisbördan (för att bevisa sin identitet – anm.) ligger på utlänningen och inte på myndigheterna i Sverige:

– Det är en av grundpelarna i förvaltningsrätten. Tyvärr är det så att även advokater och ombuden ofta inte känner till det – det märker man på deras okunskap.

LÄS MER: Sexofredade flickans mamma i exklusiv intervju: ”Vi är förkrossade”

Enligt Utlänningslagen kan en utlänning sättas i förvar i två månader i taget. Beslutet kan dock tas på nytt ett antal gånger. Den totala tiden i förvar får inte överstiga 12 månader i asylärenden. Håkan Ejdervik flaggar för att Moradis förvarsvistelse kan förlängas – i syfte att göra honom mer samarbetsvillig.

Är syftet alltså att uppmana till samarbete genom att förlänga förvarsbeslut?

– Precis. Och när det gäller samarbete så räcker det inte att vara passiv, utan man måste vara aktiv. Det finns ett avgörande från Migrationsöverdomstolen från 2009 där man för en väldigt djupgående analys kring det här området.

Innebär det att han kan sitta i förvar i maximalt 12 månader?

– 12 månader, ja.

Att samarbeta med gränspolisen aktivt i ett utvisningsärende innebär bland annat att medverka i ett besök på Afghanistans ambassad i Stockholm med poliseskort för att få identitetshandlingar som möjliggör deportationen. Samhällsnytt kommer att fortsätta att bevaka fallet.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons