afgh

Afghanska parlamentsbyggnaden i Kabul / genrebild utvisning
Foto: Guru Chai / faksimil Twitter

InrikesUtrikes

Afghanistan vägrar ta tillbaka utvisade medborgare

Publicerad 7/11/2021
Annons

I ett pressmeddelande meddelar Afghanistans regering att landet inte längre kommer ta emot medborgare som utvisats från Sverige och övriga Europa. Beslutet uppges gälla de närmsta tre månaderna och motiveras med ökat våld och corona-pandemins spridning i landet.

Afghanistans flyktings- och repatrieringsdepartement, MoRR, skriver i meddelandet att ”Det eskalerande våldet från terroristgruppen talibanerna och spridningen av en tredje våg av covid-19 har orsakat stor ekonomisk och social oro och lett till många utmaningar för folket”.

Departementet uppger vidare att de anser utvisningar till Afghanistan vara ”opassande” i den nuvarande situationen eftersom flyktingströmmarna och migrationen just nu ökar till följd av problemen i landet. Därför har landets regering beslutat att inte längre ta emot sina egna medborgare.

LÄS ÄVEN: Svensk militär lämnar Afghanistan – kompenserar med nästan fyra miljarder i bistånd

”Dra in biståndet”

”Den afghanska regeringen har officiellt uppmanat värdländerna att sluta med tvångsutvisningar från 8 juli och framåt”, skriver departementet i pressmeddelandet.

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M, uppmanar nu den svenska regeringen att agera mot Afghanistans beslut. Hon föreslår att biståndet stoppas.

– Vi behöver ha fungerande utvisningar till Afghanistan. Både av dem som fått nej på sin asylansökan och de som dömts till utvisning för brott. Vi moderater har länge drivit linjen att man bör dra in biståndet till länder som vägrar ta emot sina egna medborgare, vilket de är skyldiga att göra enligt folkrätten. Och det tycker jag att regeringen nu bör överväga, säger hon i Expressen.

LÄS ÄVEN: Morgan Johansson: ”Jag tog Sverige ur flyktingkrisen”

Morgan Johanssons utlovade påtryckningar har varit verkanslösa

Migrationsminister Morgan Johansson (S) begärde i slutet av maj ett möte med Afghanistans ambassad efter att det i media uppmärksammats att landet vägrat ta emot utvisade kriminella afghaner, om de inte tagit ett covid-test.

Detta skapade kris i den svenska utvisningsverksamheten, något som Samnytt skrivit om tidigare. En övervägande majoritet av de utvisningsdömda vägrar ta testet för att på så vis slippa utvisning.

Efter mötet sa Johansson i Expressen att ”Nu måste vi agera så att Afghanistan tar emot sina egna medborgare”. Det uttalandet kan nu komma att sättas på prov.

Allt fler ifrågasätter om det verkligen finns en vilja hos den rödgröna regeringen att verkställa utvisningarna.

– Vi har inte sett några framgångar. Och jag har ställt skriftliga frågor om hur många utvisningar som kunnat verkställas tack vare Morgan Johanssons möte med ambassaden, men det har jag inte fått något svar på, berättar Maria Malmer Stenergard.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons