Under helgen har flera afghanledare tillsammans med vänsterfeministiska Fi:s ordförande Gudrun Schyman skrivit om en asylsökande afghan som ska ha begått självmord i ett förvar i rädsla för att utvisas till hemlandet. Migrationsverket meddelar att detta är en falsk nyhet och uppmanar de berörda att sluta sprida denna desinformation.

I helgen gick Amir Nabizadeh, talesperson för de sittstrejkande afghanerna och Fatemeh Khavari, talesperson för aktivistnätverket Ung i Sverige mot utvisningar till Afghanistan, ut i sociala medier och påstod att en asylsökande ung man begått ett självmord vid Migrationsverkets förvar i Åstorp i Skåne.

Även tidigare(?) partiledaren för Feministiskt initiativ, Gudrun Schyman, spred uppgiften genom att dela och sprida inlägget till sina 128 000 följare på Twitter.

Uppgiften är dock falsk. Ingen yngling har tagit livet av sig på Migrationsverkets förvar. Nabizadehs, Khavaris och Schymans inlägg har senare raderats.

Migrationsverket dementerar
Enligt Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör vid Migrationsverket har det inte skett något självmord  vid förvaret i Åstorp. Bengtsson uppmanar afghanledaren att sluta sprida den felaktiga uppgiften.

Åldersfusk
Tidigare har de två afghanledarna blivit ifrågasatta för att ha uppgett sina egna födelsedatum oriktigt. Det framkom i samband med att Mattias Karlsson (SD) för ett år sedan skrev på Facebook om illegala afghaner och använde en bild föreställande Nabizadeh och Khavari.

SD-toppen anmäldes därefter för förtal och upphovsrättsbrott. Samtidigt framkom uppgifter om att Nabizadeh ljugit om sin ålder när han fick uppehållstillstånd i Sverige. Nabizadeh uppgav att han var 18 år medan information på internet visade att han var minst 23 år gammal.

LÄS MER: ‘Ensamkommande’ bakom polisanmälan mot Mattias Karlsson (SD) påstås ha ljugit om åldern

Mindes inte sitt födelsedatum
Samhällsnytt har tidigare frågat Khavari när hon är född. Något afghanledaren då inte riktigt hade koll på.

LÄS MER: Afghanledaren minns inte sitt födelsedatum: ”Jag kan glömma bort vad jag vill”

Reste hem på semester
I början av året twittrade Nabizadeh om hur han efter att ha mottagit uppehållstillstånd i Sverige reste tillbaka hem på semester. ”Hemma efter tre år” skrev afghanledaren som ansökt om asyl för sitt skyddsbehov.

Fotnot: De är oklart huruvida Gudrun Schyman fortfarande är partiledare för Fi eller har avgått. I oktober aviserade hon att hon avgår på grund av partiets dåliga valresultat. På partiets webbplats och på Wikipedia står Schyman dock fortfarande som aktiv partiledare.