Afghanledaren Fatemeh Khavari har blivit påkommen med att sprida en falsk bild i sociala medier för att skapa opinion för ensamkommande afghaner. En bildsökning visar att fotot inte är taget igår som Khavari hävdar utan för nästan ett år sedan och inte heller i Afghanistan.

I december förra året uppmärksammade Samhällsnytt hur afghanledare tillsammans med vänsterfeministiska Fi:s ordförande Gudrun Schyman spred en fejkad nyhet om hur en asylsökande begått självmord i ett förvar i rädsla för att utvisas till hemlandet. Migrationsverket meddelade då att det handlade om en falsk nyhet och uppmanade de berörda partnerna att sluta sprida denna desinformation.

LÄS ÄVEN: Afghanledare och Schyman spred falsk nyhet – påstod att afghan begått självmord i Migrationsverkets förvar

På tisdagen var afghanledaren återigen igång med sin opinionsbildning i sociala medier när hon i ett twitterinlägg skrev att ”den här bilden säger mer än tusen ord”. Till twitterinlägget bifogar hon en bild från ett klassrum med elever som uppges sörja sin kamrat som ”miste livet igår” i Afghanistans huvudstad Kabul. Men en bildsökning visar att fotot inte är taget där utan i Gaza.

Äldre bild
Bilden är tagen den 30 september 2018 efter att en palestinsk elev omkom när terroristorganisationen Hamas skickade civilbefolkning till gränsen mot Israel för skapa oroligheter genom stenkastning och brandbomber. Nedan kan fler bilder från samma klassrum och tillfälle ses.

LÄS ÄVEN: Afghanledarens familj har köpt en Lexus

”Lögner för att få sympatier för sin agenda”
I sociala medier rasar många över afghanledarens ohederliga arbetsmetoder för att opinionsbilda.

LÄS ÄVEN: Krisande kommun bokade afghanledaren för föreläsning – måste spara på äldreomsorg

LÄS ÄVEN: Region Jämtland måste spara på vården – betalade arvode till Fatima Khawari