En ny kartläggning visar att utländska män är överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken i Finland. 

I somras skrev finska Hufvudstadsbladet att sexualbrott i Finland ökar kraftigt. Enligt polisen i Helsingfors uppgår antalet anmälningar av sexualbrott mellan januari och juni 2018 till 292 fall.  Det är en ökning jämfört med samma tidsperiod föregående år då siffran var 202 fall.

Nu har den näst största tidningen i Finland, Ilta-Sanomat granskat sexualbrottsstatistiken i landet under 2017. Tidningen har tittat närmare på de misstänkta gärningsmännens nationalitet. Genom uppgifter från Statistikcentralen och polisen visar deras granskning att afghanska och irakiska män var misstänkta 40 gånger så ofta som finländska män för sexualbrott som våldtäkt och utnyttjande av barn.

LÄS MER: Finland: 7 utrikes födda män misstänks för gruppvåldtäkt av 10-årig flicka

Jämförelsetal
Utredningen är kartlagd med jämförelsetal för olika nationaliteter under 2017.

  • Afghanska män var misstänkta i 138 sexualbrott per 10 000 afghanska medborgare.
  • Irakiska män var misstänkta i 133 sexualbrott per 10 000 irakiska medborgare.
  • Syriska och turkiska män var jämförelsetalet omkring 41 per 10 000 syriska och turkiska medborgare.
  • Finländska män var misstänkta i 3 sexualbrott per 10 000 finska medborgare.

Bland unga mellan 15–35-år är irakiska män 14 gånger oftare misstänkta för sexualbrott.

LÄS MER: Kartläggning: 85% av överfallsvåldtäkter begås av invandrare

Den finska polisen tillägger att ifall statistiken utgår från absoluta tal dominerar finländska medborgare sexualbrottsstatistiken. Under 2017 misstänktes finländska medborgare i 1 836 sexualbrott. Medan irakiska medborgare var misstänkta i 157 sexualbrott och afghanska medborgare i 80 sexualbrott.

Den finska tidningen har talat med experter som tror att överrepresentationen av utländska män i sexualbrottsstatistiken kan bero på kulturell bakgrund.

Nationalitet
I Finland bor drygt 250 000 utländska medborgare. De största nationaliteterna i landet är ester, ryssar, kineser och svenskar.

I nedanstående grafik från Ilta-Sanomat sammanställs utländska medborgare i Finland. De två största grupperna är viro som betyder ester och veneäja som betyder ryssar.

I nedanstående grafik från Ilta-Sanomat sammanställs nationaliteter som var misstänkta för sexualbrott i landet under 2017. Antal brott per 10 000 medborgare skriver tidningen.

LÄS MER: Finland: Finskor offer för 80% av asylinvandrares sexbrott

LÄS MER: Genomgång av domar i sexbrottmål visar – utlänningar grovt överrepresenterade i sexualbrott