De vänsterextrema försöken till kulturrevolution under täckmanteln antirasistisk kamp har bland annat inkluderat attacker på och avlägsnandet av statyer, ett fenomen som nu liksom upploppen importerats till Sverige. I Stockholm har Kitimbwa Sabuni, ordförande för Afrosvenskarnas riksförbund, siktat in sig på statyn av Gustav III.

– Jag tror det står något i stil med segerherre och fredens återskapare på den statyn och liknande glittriga resonemang. Den här personen var något annat också, han var personen som tog tillbaka Sverige in i den transatlantiska slavhandeln. Då borde vi också ha en diskussion om lämpligheten i att föreviga honom på det här sättet i stadsbilden, säger Kitimbwa Sabuni till SVT Nyheter.

Sabuni menar att en diskussion om statyer måste föras även i Sverige.

– Vad folk behöver lära sig är att statyer inte är några historieböcker i rummet, utan statyer reser olika ideologiska projekt. Det är aldrig ren historia. De här projekten förändras över tid och om vi idag har ett antirasistiskt projekt, skulle vi då inte revidera stadsbilden efter det?, säger Kitimbwa Sabuni.

Att man hittills i Sverige stängt dörren för att börja riva ned statyer menar han är fel.

– Många av oss som är svenskar idag har drabbats av det här. Och vi drabbas än idag. De här brotten har moraliskt relevanta spår i vår samtid. Det är inte gammal historia. Vår statsminister borde vara öppen för att vi kan ha en konversation om de här statyerna åtminstone.

Statstelevisionens motiv ifrågasätts

Att statstelevisionen överhuvudtaget ger utrymme åt extremister som Sabuni, och denna typ av marginella frågor, väcker uppmärksamhet på sociala medier.

Planerad attack mot Linnéstaty

Lördagen den 27 juni ska vänsterextremister ha planerat en attack mot statyn av Carl von Linné i Växjö.

Islamistkopplingar

Utöver uppdraget i Afrosvenskarnas riksförbund är Sabuni även talesman för Muslimska mänskliga rättighetskommittén som genom Fatima Doubakil – även Sabunis fru – och Maimuna Abdullahi anmälde och förlorade förtalsmålet mot Ann-Sofie Hermansson.

Sabuni arbetar också på Stockholms länsstyrelse.

LÄS ÄVEN: SVT återger okritiskt aktivisters rapport om ’antisvart rasism’