Kvällspressen på korståg mot stjärnadvokaten. Massi Fritz bemöter påståenden om henne till Samhällsnytt.

Det var i onsdags som polisen Peter Springare i en krönika uppmärksammade advokaten Elisabeth Massi Fritz uttalande om sexualbrottslingarnas härkomst. Stjärnadvokaten som gjort sig ett namn i sexualbrottsmål skrev följande på sitt Instagram-konto i höstas:

”Våldtäktsanmälningarna ökar och på mitt bord har jag många våldtäkter och gruppvåldtäkter. Majoriteten av de misstänkta jag möter i dessa mål har utländsk bakgrund”. ”Om vi ska arbeta förebyggande och få stopp på våldtäkterna är det dags att ta reda på hur förövaren ser ut”?

Springares krönika som riktades framförallt mot Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg delades av många. Men dagen efter att krönikan hade gått ut publicerar Aftonbladet en serie artiklar som anklagar Massi Fritz för att ha trakasserat sina anställda samt tvingat dem att salta sina fakturor.

Parallelt hoppar även tidningen Expressen på tåget som avslöjar att larm om missförhållanden på Massi Fritz byrå kommit under 5-6 år. Advokaten kallas i tidningen ”den värsta arbetsgivaren”. Det påstås även att ”alla har varit livrädda”. Detta verkar vara den enda förklaringen som bägge tidningar presenterar till varför ”den värsta arbetsgivaren” inte blev granskad tidigare.

Samtidigt som Aftonbladet och Expressen fortsätter sitt korståg mot Massi Fritz inleder Advokatsamfundet ett disciplinärende mot henne.

Samhällsnytt har varit i kontakt med Massi Fritz som skriver följande till oss i ett mejl:

”Jag tillbakavisar bestämt all den kritik som riktats mot mig de senaste dagarna. Mitt agerande som arbetsgivare och som advokat står jag till fullo upp för. De anklagelser som riktats mot mig om anställningsformer och debiteringsrutiner m.m. är grovt felaktiga och jag är uppriktigt sagt förvånad.

Av olika skäl har jag hittills valt att inte i media bemöta kritiken. Idag har advokatsamfundet emellertid valt att inleda ett disciplinärende mot mig.

I god advokatsed ligger enligt min mening att mina förklaringar i första rummet ska avges till advokatsamfundet. Jag avböjer därför att härutöver uttala mig i media till dess att jag har inkommit med mitt svar på advokatsamfundets föreläggande.”