Samnytts medarbetare och tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth gör comeback i Sverigdemokraterna och ska tjänstgöra som oppositionsråd i region Dalarna. Nyheten fick etablissemangsmedia att gå i taket över uppgiften att Ekeroth valts in men ännu inte bosatt sig i länet. När Ekeroth väl hade folkbokfört sig i länet svarade Aftonbladet med att hänga ut boendet i ett reportage. Nu har SD-politikern mottagit bombhot mot adressen.

I slutet av september kom nyheten att Kent Ekeroth återvänder till politiken efter ett uppehåll på fyra år som han har ägnat åt att utveckla Samnytts verksamhet.

Aftonbladet med Oisín Cantwell i spetsen slog på stort och åkte till Dalarna för att göra ett video- och textreportage vid det lägenhetshotell där Ekeroth inledningsvis planerade att bo. Cantwell intervjuade ägaren och filmade både området och boendet i detalj. Cantwell var även noga med att skriva ut att Ekeroths boende är beläget vid Gärdebygården.

Aftonbladet gick ut med namnet på boendet och visade även bilder från området.

På onsdagen mottog Ekeroth ett e-postmeddelande i vilket en person framför att Ekeroth är en ”horunge” och att hans nya bostad i Rättvik ”kommer smälla”.

Ekeroth har polisanmält hotet.

Ekeroth: ”Jag kan inte bo kvar”

I en kommentar till Samnytt säger Ekeroth sig vara övertygad om att Aftonbladet är medvetna om att de utsätter honom för fara med sin publicering. Han tvingas nu att ordna ett nytt boende.

– Aftonbladet och dess gelikar är snabba att försöka skylla hot mot vänsterpolitiker på alternativmedias granskningar och en obefintlig SD-svans. Men när de själva gör samma sak fast värre, som i mitt fall där de hängde ut mitt boende med bild och namn och adress, verkar det vara ok.

– Aftonbladet har genom sin publicering utsatt mig för fara, vilket de säkerligen är medvetna om. Deras så kallade högst stående moral om att inte hänga ut offentliga personers adress även gäller uppenbarligen inte deras politiska motståndare.

– Jag kan inte bo kvar på nuvarande adress efter bombhotet och behöver nu ordna ett nytt boende för min personliga säkerhet.

Levde med hotbild och livvaktsskydd i åtta år

Under de åtta år som Ekeroth var riksdagsledamot bedömdes hotbilden mot honom som så allvarlig att han utrustades med polisiärt livvaktsskydd. Att skyddet upphörde när Ekeroth lämnade riksdagen betyder inte att hotbilden försvunnit.

Det är omständigheter som Aftonbladet var väl bekanta med när man skrev artikeln. På tidningen är man också införstådd med att de negativa känslorna i våldsbenägna kretsar och därmed hotbilden mot Ekeroth skruvas upp när han nu återvänder till politiken och på nytt hamnar i den politiska hetluften.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Gammelmedia bryr sig inte egentligen om hot mot journalister”
LÄS ÄVEN:
Ekeroth: Krokodiltårar är vänsterns taktik
LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Rättsväsendet skyddar inte regimkritiker”

Hotbild mot redaktionen

De senaste fyra åren har Samnytt aktivt granskat utvecklingen med gängkriminalitet vilket resulterat i en hotbild mot redaktionen.

LÄS ÄVEN: Samnytts journalist mordhotas av gängkriminella: ”Du är död snart din fitta”