Den anrika socialdemokratiska tidningen Aftonbladet toppade i söndags sin nyhetsrapportering med en nyhet om att en rysk man utan arbetstillstånd nästlade in sig på Arlanda och reparerade flygplan. I en liknande artikel från igår som handlar om en efterlyst illegal som fick ett jobb på säkerhetsklassat område väljer tidningen dock att inte nämna nationaliteten. Aftonbladets dubbla måttstockar uppmärksammas och ifrågasätts nu på sociala medier.

”Säkerhetsluckan på Arlanda: Rysk ’turist’ fick jobb” – så löd rubriken på Aftonbladets artikel som publicerades den 10 november. Underrubriken var ”Arlandapolisen: Väldigt glada att det upptäcktes”. Ordet ”säkerhet” med närbesläktade ord förekommer inte mindre än 16 gånger i artikeln samtidigt som man är noga med att nämna att mannen hade rysk nationalitet:

Genomgående kallas han ”turist” i texten vilket ger intryck av att mannen tagit sig till Sverige på falska premisser för att kunna få tillgång till flygplan. Läsaren leds att tro att ”turisten” egentligen är inskickad av någon med onda avsikter – eftersom ”många myndigheter är engagerade i fallet”. Först i slutet av artikeln avdramatiseras historien med en kommentar från det företag som anställde mannen som dock ges endast en mening.

Läsaren får då veta att det egentligen handlar om en utbildad flygmekaniker som fick ett jobb på inbjudan av ett svenskt företag, men som fick fel typ av visum på grund av slarv av ett finskt dotterbolag till företaget som skulle ordna mannens arbetstillstånd.

I en annan artikel som publicerades igår berättar samma reporter om en situation som liknar den ovan beskrivna. Den handlar om en efterlyst illegal invandrare som skulle utvisas från Sverige, men fick istället jobba på ett säkerhetsklassat område. I motsats mot rapporteringen om den ryske flygmekanikern skriver tidningen inte ut personens nationalitet. Istället kallas han genomgående ”papperslös” i texten. Inte heller Arlandapolisen uppges vara ”väldigt glad” över att den efterlysta mannen upptäcktes.

Aftonbladets rapportering väcker frågor på sociala medier där flera anklagar tidningen för rasism mot ryssar:

https://twitter.com/Hybridships/status/1194966618952126464

Samhällsnytt har pratat med reportern Jamshid Jamshidi på Aftonbladet som skrev artiklarna. Han förklarar till oss att man inte nämnde nationaliteten på den efterlysta invandraren därför att ”man inte vet den”.

Varför fick VD:n till företaget som anställde flygmekanikern så lite utrymme till sin kommentar som avdramatiserar din story en del?

– De vet inte alla omständigheter och skulle utreda det.

Var det inte angeläget att vänta med publiceringen tills alla omständigheter är utredda?

– Vi gjorde en annan bedömning.

Arlandapolisen uppges vara ”väldigt glada” i din artikel över att man har hittat en ryss på flygplatsen. Någon sådan glädje framkommer inte i artikeln om den efterlysta personen som jobbat på ett säkerhetsklassat område. Varför det?

– Jag uppfattar det som att de blev väldigt glada för att felet upptäcktes, inte för att det var just en ryss…

Jamshid Jamshidi vill samtidigt inte uppge till oss varifrån han själv kommer och menar att det är ”irrelevant”. Han förnekar att han och Aftonbladet drivs av rasistiska motiv i sin rapportering och att det är därför artiklar om i princip samma ämne men med olika huvudpersoner skiljer sig så mycket åt.

Det bör noteras i sammanhanget att den numera socialdemokratiska tidningen följde Socialdemokraterna i deras helhjärtade stöd till nazisterna i Tyskland under andra världskriget. Ändå fram till 1943 när kriget började vända – inte minst på grund av ryssarnas framgångar på Östra fronten – fortsatte Aftonbladet med öppna hyllningar av Nazityskland och Hitler med bland annat exklusiva intervjuer med honom.

LÄS ÄVEN: Förföljelser av ryssar bör stoppas