Avslöjandet gjordes av bloggen Granskning Örnsköldsvik förra veckan. Enligt bloggen ska den meriterade Aftonbladet-journalisten Sandra Bygdén ha anställt sin syriske pojkvän som journalist på Mittmedia – och ska ha hjälpt honom att få ett annat journalistjobb på Aftonbladet tidigare. ”Jag fick ju jobb som alla andra, som de som söker jobb i Sverige”, svarar den syriske mannen till Samhällsnytt.

Enligt Skatteverket folkbokfördes Louay Shameh från Syrien i Sverige i juni 2015. Bara ett år senare får han ett prestigefyllt jobb på TV4 som webbredaktör och sportjournalist enligt hans profil på LinkedIn. I december 2016 – eller 1,5 år efter att han först dyker upp i folkbokföringen i Sverige – får han ett jobb som redigerare på Aftonbladet TV.

Det ser ut som en integrationssaga – att få ett högbetalt jobb i huvudstaden i en hårt konkurrensutsatt bransch där hundratals infödda svenskar slåss för att få uppdrag, om det inte var för en omständighet: tre månader innan Louay fick jobbet flyttade han ihop med den åtta år äldre journalisten Sandra Bygdén.

Av en händelse arbetade Bygdén då som producent och planeringsredaktör på Aftonbladet Morgon – tidningens tv-satsning. Enligt hennes profil på LinkedIn hade hon även ett ansvar för den ”långsiktiga planeringen av personal”:

Lämnar Aftonbladet – vid samma tid som hans sambo

Sandra Bygdén arbetar på Aftonbladet fram till december 2017 – när hon får ett erbjudande från den krisande tidningskoncernen Mittmedia. Sedan januari 2018 jobbar hon som nyhetschef på lokala Örnsköldsvik Allehanda. Märkligt nog avslutar även hennes syriske pojkvän sin anställning på Aftonbladet.

Han följer med henne till Örnsköldsvik – och får jobb som journalist även där, bara två månader efter ankomsten. Enligt LinkedIn har Bygdén personalansvar för redaktionerna i Örnsköldsvik, Härnösand och Sollefteå och var därmed direkt delaktig i rekryteringen av sin pojkvän:

Jobbade åt syriska regimen – nu jobbar han på Mittmedia

När Samhällsnytt når Louay Shameh på telefon vill han inte berätta vilka redaktioner han arbetade för i Syrien, utan säger att han jobbat som journalist där sedan 2008. Han ger undanglidande svar om vilket jobb han utförde på de syriska medierna.

Har du utfört några jobb för syriska TV-kanaler?

– Ja, men det där var lokalt. Jag jobbade med nyheter, med ekonomi, med sport…

Enligt Utrikespolitiska institutet är medierna i Syrien hårt kontrollerade av Bashar Assads regim. Journalister utövar självcensur och kablar ut propaganda.

Jag tittade på ditt cv på LinkedIn och du fick ju jobb både på Aftonbladet och i Mittmedia. Det sammanfaller med att du blev sambo med Sandra Bygdén som befann sig på chefspositioner i de båda tidningarna. Hur kom det sig?

– Jag fick ju jobb som alla andra, som de som söker jobb i Sverige. Jag kan ju bra svenska, jag kan ju skriva bra svenska, jag kan ju allt med svenska. Så varför skulle jag inte kunna få ett jobb?

Menar du att det är ett sammanträffande att du fick jobb exakt på de arbetsplatser där din sambo var chef?

– Det var ett jobb som var öppen, jag hörde folk som jobbar. Och jag har sagt och jag fick jobbet!

När Samhällsnytt försöker att ställa följdfrågor lägger Sameh på luren.  Samhällsnytt har även sökt Sandra Bygdén och chefredaktören för Örnsköldsvik Allehanda Karin Näslund under dagen, utan framgång.