En statslös man som tidigare fått flera avslag på sina asylansökningar våldtog en ung tonårspojke. De sexuella brotten begicks medan han väntade på det tredje beslutet från Migrationsverket och efteråt skrämde han pojken till tystnad. Påföljden blev fängelse, skadestånd och utvisning. Mannen har dock överklagat domen och yrkar på att inte bli utvisad efter avtjänat straff.

Från den 1 juli 2019 till 10 november 2019 i Lindängen, Malmö, har 44-årige Ahmed enligt åtal och dom begått flera fall av sexuella övergrepp mot en då 12-årig pojke.

Besökte Ahmed för att spela spel

Ahmed var innan gärningarna vän till pojkens familj. Pojken hade inte tillgång till internet hemma och valde därför att besöka Ahmeds lägenhet för att spela data- och TV-spel.

Pojken har berättat att han utsattes för den första våldtäkten i juli 2019. De båda spelade biljardspel på Ahmeds Ipad. Pojken minns att Ahmed uppmanade honom att klä av sig om han vann spelet.

Efter att de spelat färdigt tog Ahmed av pojkens byxor och kalsonger. När han ville klä på sig sa Ahmed ”nej” och hindrade honom från att göra det.

Ahmed klädde också av sig naken och började ta på sin pojkens penis och tvingade sedan honom till analsex. Pojken har beskrivit i förhör att det efteråt kom något vitt från Ahmeds penis som ”såg ut som tvål”. Han mådde illa av att se det och minns att det hamnade på Ahmeds säng.

I detalj har pojken beskrivit bland annat hur Ahmed använde sitt spott mellan hans skinkor och sa ”om din rumpa varit större så hade det varit bättre”.

Tvingade genom utpressning

Vid ett tillfälle spelade pojken dataspel när Ahmed satt på sängen och kommenderade honom att komma till sig. Först lydde pojken inte men efter flera tillsägelser gick han till slut fram till Ahmed.

Denne började då ställa frågor om pojken var ledsen för den senaste händelsen. Det bekräftade pojken att han var eftersom han tyckte att Ahmed hade ”gjort riktigt dåliga saker”. Ahmed lovade pojken att det inte skulle ske igen men sa samtidigt att det som hänt var vanligt.

Därefter frågade Ahmed om pojken ville göra det igen och hotade med att han skulle skulle berätta för pojkens mamma om han inte ställde upp. Enligt pojken använde Ahmed sedan samma hot och metoder varje gång för att tvinga till sig samlag.

Våldtäkterna ska ha skett så många gånger att pojken tappat räkningen och inte komma ihåg exakt hur många tillfällen det rör sig om. Endast två av gånger pojken befann sig i Ahmeds lägenhet slapp han bli utsatt för sexuella övergrepp.

När pojken sagt ifrån att han inte ville svarade Ahmed med att han kunde ”suga” i stället. Efter att Ahmed flyttade har till en annan adress har pojken också besökt den nya lägenheten vid ett tillfälle.

Mamman svimmade

Ahmed lyckades skrämma och hota pojken till tystnad under lång tid. Han sa bland annat att pojkens mamma skulle bli ledsen och att han skulle få stryk av sin morbror om han berättade. Det gjorde pojken rädd och fick honom att hålla tyst om övergreppen.

När pojkens mamma till sist ändå fick vetskap om våldtäkterna svimmade hon och fick föras till sjukhus med ambulans. Enligt tingsrätten talar hennes reaktion emot Ahmeds påståenden om att pojkens berättelser i själva verket är lögner som mamman ligger bakom.

Från domen:

Någon anledning för målsäganden att felaktigt peka ut Ahmed som brottslig har inte framkommit. Det har enligt vad både Ahmed och målsägandens mamma har uppgett inte funnits några konflikter mellan honom och målsägandens familj. Målsägandens uppgifter får stöd av vad hans mamma har uppgett att han berättat för henne.

Intresse för tonårspojkar

Mamman har vittnat om att pojken hade ändrat beteende under hösten och undrade vad som hänt honom. Hon fick ofta telefonsamtal från skolan om att pojken hamnat i bråk eller smitit från lektionerna. Han har varit disträ, isolerat sig och suttit ensam hemma med sitt spelande.

Webbhistorik från Ahmeds Ipad visar att han har intresse för pojkar i tonåren. Samtidigt berättar han i förhör att han själv tycker att homosexualitet är oacceptabelt och att hans religion förbjuder sådan läggning. Han erkänner att han besökt sexsidor med surfplattan, men hävdar att han gjort det utan att söka efter något specifikt eller veta vad han öppnat, detta eftersom han inte kan engelska.

Utvisades aldrig efter avslag

Den 21 juli 2014 sökte Ahmed asyl i Sverige. Migrationsverket avslog hans ansökan den 28 april 2017 och beslut togs om att han skulle utvisas till Libanon. Ahmed överklagade beslutet till Migrationsöverdomstolen. Den 10 november 2017 kom beslutet om att prövningen inte skulle tas upp.

Istället för att lämna Sverige valde Ahmed då att ansöka om uppehållstillstånd på grund av arbete – så kallat spårbyte. Den 20 mars 2018 avslog Migrationsverket också den ansökan, men Ahmed valde återigen att överklaga beslutet. Den 5 juli 2018 beslutade Migrationsverket att inte ge Ahmed uppehållstillstånd.

Ahmed höll sig ändå kvar i Sverige och lämnade den 4 mars 2019 in en tredje ansökan, denna gång med hänvisning till så kallat verkställighetshinder. Medan han väntade på beslut begick han flera sexualbrott. Den 26 augusti 2019 avslog Migrationsverket även Ahmeds tredje ansökan.

Migrationsverkets yttrande går att läsa på följande länk: Malmö TR B 1678-20 Yttrande från Migrationsverket

Påstår sig inte kunna utvisas

Ahmed påstår sig vara statslös palestinier. Migrationsverket har bedömt att Ahmed bott i Libanon innan han kom till Sverige. Han har själv uppgett sig vara född och uppvuxen i Libyen. Migrationsverket har dock meddelat att Ahmed ska utvisas till Libanon.

Ahmed säger att han inte kan utvisas till Libyen, eftersom det pågår interna strider där och att han dessutom riskerar bli uppsökt av den våldtagne pojkens familj. Även i Libanon tror Ahmed att han kan bli eftersökt på grund av sina gärningar mot pojken. Migrationsverket gör dock bedömningen att Ahmed kan utvisas till såväl Libyen som Libanon utan problem.

Dömdes av tingsrätten

Den 15 april 2020 meddelade Malmö tingsrätt dom gällande sexualbrotten.

Ahmed Lotfi Deibes, född 1975-04-78 (statslös med behov av tolk på arabiska), dömdes för tre fall av våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Påföljden blev tre år och tre månaders fängelse samt tio års utvisning. Han döms även att betala 140 000 kr i skadestånd till pojken.

Tingsrättsdomen går att läsa på följande länk: Malmö TR B 1678-20 Dom 2020-04-15

Överklagas till hovrätten

Samhällsnytt har tagit del av handlingar som visar att domen kommer att överklagas. Ahmed vill att hovrätten ska ogilla åtalet, ogilla yrkandet om skadestånd och även ogilla utvisningen.

Ahmed nekar fortfarande till gärningarna och delar inte tingsrättens bedömning. Han hävdar att pojkens berättelser är lögner och att tingsrätten har gjort felaktiga värderingar samt att det saknas stödbevisning.

”Målet är utsatt till huvudförhandling 2-3 juni 2020”, berättar Hovrätten över Skåne och Blekinge när Samhällsnytt frågar om målets handläggning där.

authorimage