F16

F-16 Fighting Falcon. Foto: Staff Sgt. Cherie A. Thurlby

Vetenskap

AI flög taktiskt jaktplan i 17 timmar

Publicerad 2/20/2023
Annons

Användningen av obemannade farkoster har tagit ett stort steg framåt i och med kriget mellan Ryssland och Ukraina. Nu ska också konventionella flygplan kunna framföras obemannade.

Det är den amerikanska flygplanstillverkaren Lockheed Martin som under 17 timmar lät artificiell intelligens genomföra en testflygning med ett flygplan av modellen F-16 över Edwards Air Force Base i Kalifornien.

LÄS ÄVEN: Nu kan du bli opererad med en robot på sjukhuset

Mer specifikt rör försöket ett träningsflygplan av modellen Vista X-62A, vilket dock är baserad på det taktiska stridsflygplanet F-16. Detta är första gången som AI har flugit ett plan av detta slag och tanken är att erfarenheten ska leda vidare till att förfarandet blir standard inom flygvapnet.

LÄS ÄVEN: Framtidens bilar kan komma att övervaka dig

Erfarenheterna från användning av drönare i kriget mellan Ryssland och Ukraina har lagt grunden för diskussion i flera länder om hur man ska kunna utveckla sin flygteknik i denna riktning. Också i Ryssland genomförs liknande test med AI som är tänkt att ta över flygplan som tidigare styrdes av en pilot. I Sverige förs en diskussion om hur tekniken kan implementeras när Gripen-planen tas ur bruk under 2030.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons