Det som kritiskt beskrivs som en ”islamisering” av Sverige går på många håll i en rasande takt. Det gäller inte minst uppförandet av stora moskéer, byggen som avlöser varandra runtom i landet som monument för islams framryckning. Nu tar SD-ledaren till orda mot ett omdiskuterat planerat moskékomplex i Växjö – minareter och kupoler passar inte in arkitektoniskt, anser han.

Samnytt har tidigare rapporterat om planerna på att bygga en ny jättemoské i Växjö. Skälet är att inflödet av bekännande muslimska migranter varit så stort att den gamla moskén inte längre anses räcka till.

Imamen Ismail Abu Helal, som driver den idag verksamma moskén i staden och dessutom både islamisk skola och förskola i kommunen, är lyrisk över byggplanerna och beskriver den kommande jättemoskén på 1 000 kvadratmeter som en ”färgklick”.

Byggs i ”särskilt utsatt område”

Jättemoskén, komplett med böneutropningstorn, som nu inletts uppförs i området Araby, som genom åren utmärkt sig som ett av landets mest problemtyngda segregerade invandrarområden och har av polisen länge klassats som ett ”särskilt utsatt område”.

Här fungerar integrationen extremt dåligt och kritiker till moskébygget menar att det ytterligare cementerar segregationen och för de utomvästliga migranter som helt dominerar demografin i området än längre bort från det svenska majoritetssamhället.

LÄS MER: Kommun godkände jättemoské: ”Utländsk finansiering välkommet”

Finansieras av arabiska diktaturer

Den kritiken har förstärkts av att finansieringen till stor del kommer från muslimska diktaturstater och teokratier i arabvärlden, länder som tidigare avslöjats ha en agenda att radikalisera den muslimska diasporan i väst för att motverka integrering och assimilering eller ”försvenskning” som det kallas här.

I många fall har moskéer med sådan bakgrund också fungerat som nav i muslimska terrorismhärvor. De har dessutom ofta varit centra för antisemitisk opinionsbildning.

Åkesson besökte Växjö

Nu tar Sverigedemokraterna partiledare Jimmie Åkesson till orda i debatten om moskébygget i Växjö. I en kommentar till statsradion – som redaktionen valt att ljudlägga med muslimsk bönesång – kritiserar Åkesson framför allt den arkitektoniska utformningen av jättebyggnaden:

– Man måste inte bygga den som ett monument som det ser ut i Mellanöstern. Man kan bygga en moské som är mer anpassad till hur den lokala arkitekturen är.

Ställningstagandet kom i samband med att SD-ledaren besökte Växjö vilket sammanföll med de första spadtagen på det islamiska jättekomplexet. Och Åkesson får i sak medhåll från den lokala stadsarkitekten Henrik Wibroe:

– Arkitektur handlar om att anpassa det till tid och rum där man verkar.

LÄS MER: Imam försvarar gulfstaters finansiering: ”De vill göra göra en god gärning”

Negativa på grund av ”rädsla”

Denne menar dock i motsats till Åkesson att moskén faktiskt är tillräckligt anpassad till hur det ser ut i övrigt i staden. Han tror att den i sin utformning är så västerländsk att den inte skulle ha passat in utan ”stuckit ut” om den byggts i Mellanöstern eftersom den vid sidan av det traditionellt islamiska enligt Wibroe också ”har ett modernistiskt formspråk”.

Wibroe har tidigare stuckit ut hakan i debatten och arkitektur och avfärdat allmänhetens kritik mot experimentell arkitektur som konservativ ”rädsla”. Bland annat har Växjös glaskomplex till kommunhus kritiserats av många invånare som sällsynt fult och på ett negativt sätt kontrasterande mot omgivningen.

LÄS MER: Imamen om islamiseringen: ”Ett lyft och en färgklick i kommunen”