I en intervju med Dagens Nyheter säger SD-ledaren att de som är ovaccinerade eller inte har antikroppar, och därmed är en potentiell smittbärare av ett livsfarligt virus, borde jobba hemifrån.

Enligt DN har Sverigedemokraterna minst sju ovaccinerade riksdagsledamöter och Jimmie Åkesson säger sig ha ”identifierat” sju personer. Samtidigt har han svårt att tro på att samtliga övriga partiets riksdagsledamöter skulle vara vaccinerade.

– Jag vet i ärlighetens namn inte om jag tror på att det faktiskt är så. Jag upplever att detta speglas på oss för att våra ledamöter som inte är vaccinerade är ärliga med det. Då får vi ta det, säger Åkesson till DN.

LÄS ÄVEN: Regeringen lägger 40 miljoner på att söka upp ovaccinerade – ”Alla ska vaccineras”

Själv vaccinerade han sig så fort det blev möjligt och han anser att även alla andra borde göra det.

– Ja, om det inte finns några medicinska skäl eller några andra godtagbara skäl. Eller om man har antikroppar efter en infektion, säger Jimmie Åkesson.

Borde stanna hemma

Vidare anser SD-ledaren att ovaccinerade oavsett anledning ska ta ansvar för det ”så att övriga samhället kan hållas öppet”.

– Är man en potentiell smittbärare av ett livsfarligt virus, till exempel om man är ovaccinerad eller inte har antikroppar av andra skäl, så tycker jag att man ska jobba hemifrån, säger Jimmie Åkesson.

LÄS ÄVEN: Yrkesförbud för ovaccinerade – krav från M och L

– Jag lägger mig egentligen inte i på vilket sätt man är bärare av en smittsam livsfarlig sjukdom. Men är man det, ska man inte befinna sig bland andra människor, det tycker jag är en rimlig utgångspunkt.