Decennier av en gravt vanskött invandringspolitik kulminerar nu med ett batteri av konsekvenser och i synnerhet det skenande gängvåldet – en situation som Sverige aldrig hade behövt hamna i om det inte vore för de politiska beslut som tagits. Det menar SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Med hänvisning till kriminaliteten i Sverige vill Åkesson titta närmare på hur militären skulle kunna stödja polisen.

– Det kan vara militärpolis, att återupprätta beredskapspolis för att stärka upp bevakning i olika områden, låta dem göra vissa av polisens andra bevakningsjobb så polisen kan gå in i de här områdena eller på andra sätt använda de militära resurser vi har, säger han till Expressen.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Invandringen 2023 tionde högsta någonsin”

Medan kriminologer och journalister fortfarande inte lyckats lista ut orsaken till att just Sverige fått nuvarande situation, är Åkesson desto mer rättfram.

– 100 procent av våldet har bara att göra med migrationen.

– Hade vi inte haft den ansvarslösa migrationspolitiken som vi haft hade vi inte haft möjlighet att låta den här typen av strukturer att frodas. Vi hade inte haft människor som föds i Sverige men mentalt kanske lever i en annan del av världen eller som hittar sin främsta identitet i de här gängen eller klaner.

Ny politik

På tisdagen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna nya politiska punkter på invandringsområdet.

Danmark

Åkessons utspel följer på den danska statsministerns uttalande för ett par dagar sen, om att våldsbrotten i landet har en ”etnisk slagsida”.

– Oavsett var man bor i Danmark och oavsett vem man är så ska man självklart kunna känna sig trygg när man går ut genom ytterdörren. Så är det dessvärre inte idag. Idag har nästan var tredje boende i de särskilt utsatta områdena upplevt gängkriminalitet i deras grannskap, sa statsminister Mette Frederiksen vid en pressträff nyligen.

LÄS ÄVEN: Danska statsministern: Våldsbrotten ”har en allvarlig etnisk slagsida”

Hon konstaterade samtidigt att det fanns en tid i Danmark då man inte behövde särskilt hårda straff för man hade inte så mycket kriminalitet – något som dessvärre förändrats och som har sin orsak i invandringspolitiken.

– Man måste inse att den brutalisering vi ser av våldsbrottsligheten, den kan vi i statistiken se har en etnisk slagsida. En allvarlig etnisk slagsida.