En 48-årig man bosatt i Örebro misstänks ha lurat Försäkringskassan på 15 miljoner skattekronor i nästan nio år.

Den 5 april häktades Faraydoun som enligt Skatteverket invandrade från Iran 2002-04-10. Den 15 oktober 2010 misstänks han ha fejkat en neurologisk sjukdom och fått läkarintyg för detta som sedan har berättigat honom till ersättning för assistans, rapporterar SR.

Fler personer är misstänkta
Enligt kammaråklagare Anders Persson har mannen inte alls det behov som han påstår. I nästan nio år ska han ha lurat Försäkringskassan vilket har genererat honom 15 miljoner skattekronor.

Vidare tillägger åklagaren att det i nuläget inte finns några brottsmisstankar mot läkare eller bolaget som anställt Faraydouns assistenter. Däremot är ytterligare fyra personer misstänkta i målet.

– Det är personer som har haft anknytningar till assistansen men jag vill inte gå in på vilket sätt, säger åklagare Persson.

LÄS ÄVEN: Hovrätten friar 43-årig invandrare för grovt bidragsbrott – eftersom han påstås inte förstå svenska

Enligt häktningsframställan är Faraydoun misstänkt för grovt bidragsbrott i Upplands-Väsby i norra Stockholm där han tidigare varit bosatt och i Örebro där han numera är folkbokförd. Den 18 april förlängde Örebro tingsrätt häktningen av mannen som nekar till brott.

Människor hämtas till Sverige
År 2017 uppmärksammade TV4 att cirka tio procent av årets sammanlagda utbetalningar till assistansersättning, alltså över två miljarder kronor, handlar om fusk.

LÄS ÄVEN: Antalet välfärdsbrott har fördubblats på ett år

Det nästföljande året rapporterade TV4 återigen om fusk med assistansersättning. Man berättade bland annat att regeringens utredning visat att människor med svåra funktionshinder hämtas till Sverige för att möjliggöra utbetalningar av ersättningar.