Feature 9533
Inrikes

Åklagare om koranbränning: ”Inte olagligt”

Publicerad 4/22/2022
Annons

På onsdagskvällen upprättade Malmöpolisen en anmälan mot politikern Rasmus Paludan rörande åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp” efter att han med polisens tillåtelse har bränt flera koraner under påskhkelgen. Nu kommenterar en kammaråklagare i Göteborg den nya anmälan med att det inte är brottsligt att bränna koraner.

Under onsdagsförmiddagen meddelade Polismyndigheten att det fortsättningsvis kommer bli svårare för sådana som Paludan att få tillstånd att genomföra demonstrationer. Senare, under onsdagskvällen, meddelade Malmöpolisen att den polisanmäler Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp. Detta trots att myndigheten själv godkänt de ansökningar från Paludan där han anger att syftet med sammankomsterna är att elda koraner.

LÄS ÄVEN: Paludan om polisens HMF-anmälan: ”Polisen godkände koranbränningarna”

– Vi tror att det här kan behöva ses över en gång till, sade Jimmy Arkenheim, lokalpolisområdeschef i Malmö, i en kommentar till statstelevisionen.

Under torsdagen heter det plötsligt att det var en privatperson, inte polisen, som ligger bakom polisanmälan mot Paludan. Men åklagare har vid flera tidigare tillfällen slagit fast att det inte är brottsligt att bränna en bok.

LÄS ÄVEN: Koranbränningen i Malmö var inte olaglig
LÄS ÄVEN: Fritt fram att bränna Koranen – polisen lägger ned utredning

Åklagaren: ”Stort utrymme att provocera”

Nu kommenterar kammaråklagare Viktor Törneke vid Göteborgs åklagarkammare den nya anmälan som upprättats hos Malmöpolisen. Törneke har nyligen själv hanterat flera polisanmälningar mot Paludan efter ett islamkritiskt torgmöte på Frölunda torg den 26 februari i år.

Efter att Törneke hade granskat videomaterial från torgmötet beslutade han att lägga ned utredningen tidigare i vår med bedömningen att det varken handlar om hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende.

– Inom ramen för en politisk demonstration så har man ett stort utrymme att provocera, säger Törneke till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Polischef vill stoppa Paludan – justitieråd: ”Ingen bra utveckling för demokratin”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons