Den 33-årige man som igår knivmördade 64-årige Ing-Marie Wieselgren i Visby på Gotland lider av psykisk ohälsa. Det säger kammaråklagare Petra Götell, som leder förundersökningen.

Götell kallade tillsammans med polisen till pressträff idag klockan halv två. Hon meddelade då att den misstänkte mannen i polisförhör ”vidgått gärningen” och att han gett en förklaring till den.

– Det finns uppgifter om att han lider av psykisk ohälsa och att han begått gärningen under narkotikapåverkan, sade Götell vid pressträffen.

– Vi bedömer att den avlidna kvinnan var gärningsmannens tilltänkta mål och att det kan bero på hennes offentliga profil och långvariga engagemang i frågor om psykiatri i Sverige.

Den mördade kvinnan, Ing-Marie Wieselgren, var psykiatrisamordnare för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

NMR-koppling ”inte fokus”

Utredarna tror att 33-åringen agerat ensam och att det inte finns några medgärningsmän. Götell säger att de påståenden som framförts om att han tidigare varit engagerad i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) inte är ”fokus för utredningen”.

– I nuläget är inte det fokus för utredningen. Det bedöms och utreds tillsammans med andra myndigheter, men det är alltså inte fokus för utredningen, säger hon.

Petra Götell säger också att hon kommer begära 33-åringen häktad och att hon räknar med att häktningsförhandling hålls under fredagen.

LÄS MER: 64-åriga Ing-Marie mördades i Almedalen