rovbase-dataintrang-2
Inrikes

Aktivist på Naturvårdsverket läckte sekretessbelagt register över jägare

Publicerad 10/11/2019
Annons

En person som tidigare arbetat på Naturvårdsverket gavs ett konsultuppdrag på myndigheten. Personen som är en profilerad aktivist inom den jaktfientliga organisationen Svenska rovdjursföreningen fick genom uppdraget tillgång till ett sekretessbelagt register över rovdjursjägare och misstänks nu ha läckt över 10 000 namn- och adressuppgifter. Det rapporterar tidskriften Svensk Jakt.

Personen ifråga hade innan konsultuppdraget arbetat i över 30 år på Naturvårdsverket med rovdjursfrågor. Myndighetens ledning var, när man i maj förra året gav denne ett konsultuppdrag med tillgång till ett register med känsliga personuppgifter om jägare, väl medveten om mannens aktivistiska engagemang och aktiviteter mot jakt.

Naturvårdsverket får nu skarp kritik från Länsstyrelsen för hur man lagt ut konsultuppdraget att arbeta med registret för rovdjursinventering som går under namnet Rovbase. En anmälan om dataintrång har gjorts till Datainspektionen i vilken uppges att uppgifter om så många som 10 000 jägare kan ha läckts.

Datainspektionen uppges se allvarligt på händelsen och rubricerat den som på nivå tre i en fyrgradig skala. Man skriver att dataläckagtet innebär ”risk för hot och trakasserier” mot bland annat de personer som figurerar i registret som licensierade rovdjursjägare. Det finns i Sverige en mycket aktiv grupp av djurrättsaktivister känd för att använda hotfulla och våldsamma metoder.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons