Den antirasistiska aktivisten Lovette Jallow hävdar i en twitter-tråd att biologen Carl von Linné som levde på 1700-talet är fader till rasbiologin och uppmanar till att riva ned hans statyer. Hon listar flera statyer av von Linné som hon finner provocerande – särskilt den som står i Humlegården i Stockholm – som ”stirrar” på henne när hon äter lunch. Lovette Jallow fick Raoul Wallenbergpriset 2019.

Lovette Jallow är född i Gambia, flyttade till Sverige med sin familj när hon var 11 år gammal och har sedan dess profilerat sig som debattör och aktivist – bland annat i samband med ett ingripande av vakter mot en svart kvinna utan biljett i Stockholms tunnelbana 2019. På sin egen hemsida skriver hon följande om sig själv:

”Lovette Jallow är en av samtidens viktigaste röster när det gäller kampen mot rasism, diskriminering och orättvisor i samhället.”

2019 fick hon Raoul Wallenbergpriset.  Nu verkar hon ha siktet inställt på svenska statyer och monument. Genom sina sociala kanaler på Twitter och Instagram uppmanar hon sina tiotusentals följare att riva ner statyer av den berömde svenske biologen Carl von Linné som står bakom katalogiseringen av växt- och djurriket.

Jallow hävdar nämligen att von Linné som levde mellan 1707 och 1778 bör anses vara fader till rasbiologin eftersom han delade upp afrikaner och européer i två olika raser med olika egenskaper. Detta kvittar hans övriga gärning menar den gambianska aktivisten och föreslår att hans statyer borde ”skaka”:

Hon listar flera statyer av von Linné som hon finner särskilt provocerande – särskilt en som står i Humlegården och som ”stirrar på henne när hon äter lunch”.

I kommentarerna kräver följarna bland annat att staden Lund ska ta ner Linnés staty. Stadens kommunikatör svarar genast att det är Lunds Universitet som har ansvar för statyn och rekommenderar att ta upp frågan med dem:

Uppmaningen kommer under en pågående BlackLivesMatter-rörelse som anklagas för att ha vandaliserat och rivit ner statyer och minnesmärken i andra länder – däribland en staty av Churchill i London under helgen. Den vandaliserade statyn av Churchill efter helgens demonstration (Faksimil Twitter):

Jallow avslutar sin uppmaning med en gif ”Just do it!” med flera skrattemojis: