Samhällsnytt kan idag berätta att svenskfientliga aktivister inom rättsväsendet drev på när Alternativ för Sveriges (AfS) partiledare Gustav Kasselstrand i början av juli anmäldes för hets mot folkgrupp. När vi talar med förundersökningsledaren säger denne att det här med ”hets mot folkgrupp är jättesvårt”. 

Anmälan riktade sig mot innehållet i ett tal som Kasselstrand höll under ett torgmöte i centrala Visby under politikerveckan på Gotland där partiledaren presenterade partiets politik och bland annat berörde partiets profilfråga om återvandring för kriminella invandrare.

LÄS ÄVEN: Polisen anmäler partiledare i Almedalen för hets mot folkgrupp

Polisen berömde sig på sin hemsida för att vid årets insats under politikerveckan ha satsat på fler utredare med ”hatbrottskompetens”. Man sade sig även ha spetskompetens inom området demokrati.

Denna hatbrotts- och demokratikompetens tog sig bland annat uttryck i en upprättad anmälan om hets mot folkgrupp riktad mot AfS partiledare Gustav Kasselstrand. Polisrapporten kan läsas nedan.Samma polis som anmälde beslutade om förundersökning
Polisen har markerat följande delar i talet: 9:50, 14:40, 15:30 och 15:40 som underlag för brottet hets mot folkgrupp. Av handlingar och andra uppgifter framgår att polisens förundersökningsledare Shari Tingman både är den som gjort anmälan och sedan beslutat att förundersökning ska inledas.

Firade anmälan med alkohol
Efter att den så kallade demokrati- och hatbrottsgruppen lagt samhällsresurser på att upprätta en anmälan om hets mot folkgrupp fångades de på bild när de sedan roade sig med alkohol. På bilden nedan syns Shari Tingman som andra person från vänster.

Skickade ärendet till engagerad åklagare
Förundersökningsledare Shari Tingman, som själv anmält det Kasselstrand sade under sitt torgmöte som brottsligt, beslöt sedan att gå vidare med ärendet.

När han överlämnade ärendet till åklagarmyndigheten såg han till att det blev Vida Paridad som fick hantera det. Hon är bland annat känd för sitt mediala engagemang i frågor om ”antirasism” och ”antidiskriminering” så som de tolkas ur ett vänsterperspektiv. I slutet av år 2014 författade hon också en debattartikel i den vänsterradikala tidningen ETC.

Paridad har bland annat varit verksamhetsansvarig i den skattefinansierade antidiskrimineringsbyrån Örebro rättighetscenter. Det är en verksamhet som arbetar vänsteraktivistiskt ”för jämställdhet och mot diskriminering”.

Organisationen engagerar sig bland annat i rättsfall och arrangerar politiska kampanjer under politikerveckan och i sociala medier.

Idag vill vi på Örebro Rättighetscenter uppmärksamma internationella dagen mot rasism. Dagen infaller på årsdagen av…

Posted by Örebro Rättighetscenter on Monday, March 21, 2016

Paridad var bland annat instrumentell i en stämning mot en bensinstation som tvingat en romsk kvinna att förskottsbetala i samband med tankning. Tingsrätten friade bensinstationen men Paridad överklagade och vann i hovrätten.

Vidare har hon varit pådrivande mot reklam som hon anser främjar ”orealistiska kroppsideal”. Hon har också engagerat sig för personer av arabiskt ursprung som blivit nekade tillträde till krogar och där detta hävdats ha rasistiska orsaker.

LÄS ÄVEN: BILDER: SD-hatande åklagare väckte åtal mot SD-politiker som kritiserade islamister

”Misstankar saknas”
Men trots att Tingman valde en åklagare med starkt engagemang i frågor rörande antirasism och antidiskriminering kunde myndigheten inte gå vidare med ärendet utan tvingades till sist lägga ned det.

Tingman: ”Ibland är det jättesvårt”
Samhällsnytt har talat med polisens förundersökningsledare Shari Tingman för att höra hur han resonerade i ärendet som han ansåg var en brottslig handling.

Du valde att gå vidare med den anmälan som ni upprättade under Alternativ för Sveriges torgmöte på Gotland. Vad är det som du anser är brottsligt i det partiledaren säger?

– Vi var ju på plats där. Vi hörde vissa saker om någon form av missaktning. Men däremot var vi inte säkra. Jag inledde en förundersökning för att vi skulle kunna säkra materialet.

Vad är det för typ av missaktning som diskuterades kollegorna sinsemellan? 

– Det var någon missaktning om invandrare.

Att nämna ’invandrare’ är det att definiera som hets mot folkgrupp?

– Det beror på hur man säger det. Om man klankar ned på själva invandringen eller om man klankar ned på en viss specifik grupp då kan det bli någon form av missaktning.

I det här specifika fallet talade partiledaren om ’kriminella invandrare’ som genomför skjutningar och våldtar – ska de anses vara en grupp i sådant fall?

– Nej inte i det här fallet. Men vi… vi… vi… problemet var att vi hörde bara vissa ord. Då sade vi, vi inleder en förundersökning. Då har vi lite tid att lyssna igenom i lugn och ro.

Sedan lyssnade ni igenom talet som din kollega Anna Lindström säger även att ni har sparat ned talet i videoformat. Hur resonerade du när ni hade talet tydligt framför er?

– Då var vi lite osäkra och skickade över till åklagare som fick bedöma det.

Det här blev ganska uppmärksammat i media. I sociala medier fick ni kritik för att tysta människor som har kritiska åsikter mot invandring. Hur ser du på den kritiken?

– Yttrandefriheten är väldigt stark i Sverige. Det har man ju rätt till. Men däremot om man börjar missakta någon grupp där då måste polisen agera. Hets mot folkgrupp är jättesvår, vad är missaktning och vad är inte missaktning. När vi tycker det är svårt då får tingsrätten avgöra i slutändan.

Du skickade ändå det här vidare. Var det så otydligt i det här specifika fallet vad partiledaren sade?

– Nej men… ibland är det jättesvårt att ta ställning. Det vi ser var att det fanns något i gränslandet. Då ansåg jag att vi lämnar över det till åklagarmyndigheten för att se vad de anser om det som Gustav sade.

LÄS ÄVEN: Polis kopplas till vänsterextrem rörelse – uppmanar kollegor till generalstrejk för klimatet

Vänsterengagemang
Vid en nätgranskning av förundersökningsledare Shari Tingsmans engagemang i sociala medier kan en särskild förtjusning i opinionsbildare långt ut på vänsterkanten konstateras. Vid sidan om Aftonbladet och Expo finner vi även aktivisten Thomas Åberg som driver projektet Näthatsgranskaren som Samhällsnytt har uppmärksammat vid flera tillfällen och som figurerat i rättsliga sammanhang och media för djurplågeri

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Expos utbildning om högerextremism har nobbats av rättsväsendetSkräms av Alternativ för Tyskland
På Twitter delar Tingman inlägg från vänstertidningen Aftonbladets ofta hårt kritiserade ledarskribent Anders Lindberg. Nedan ses han engagera sig i en artikel författad av den nederländska journalisten Joris Luyendijk som menar att Angela Merkels Tyskland på grund av sina öppna gränser för utomeuropeisk invandring är västvärldens enda återstående stora demokrati.

I artikeln går det bland annat att läsa:

Sedan USA har fallit för Trump, är nu Tyskland västvärldens sista återstående stora demokrati. Storbritannien har rasat i en Brexitkampanj grundad i lögner och rasistiska drivkrafter, Italiens största oppositionsledare är en komiker och nästa franska president kan mycket väl bli Marine Le Pen. Så tacka Gud för de tyska eliterna.

Det nya partiet Alternative für Deutschland har uttalat en del genuint skrämmande saker.

Men ändå, på så många viktiga områden, vare sig det gäller klimatförändringar, integritet eller flyktingar, övertygar Tyskland.

För demokrater i västvärlden är Berlin numera det nya New York.

Kasselstrand kommenterar
Gustav Kasselstrand säger i en en skriftlig kommentar till Samhällsnytt att polisens anmälan saknade all grund och var ämnad att misskreditera honom och partiet.

Det verkar mest som att de ville utsätta mig för ärekränkning. Deras anmälan uppmärksammades stort av systemmedierna som hängde ut mig för att ha blivit anmäld för hets mot folkgrupp.

Systemmedierna kommer troligen inte att skriva en enda rad om att anmälan nu lagts ned, och jag kommer inte få kommentera det någon annanstans än i alternativmedia.

Det var samma sak under valrörelsen förra året då de anmälde Jeff Ahl för hets mot folkgrupp under ett torgmöte. Det blev stora nyheter och Stockholms stad avbokade oss från stora scenen i Kungsträdgården på grund av det, men anmälan byggde på lögner och lades ned.

Media skrev inte ett ord om det, så man får aldrig någon upprättelse. Det här är ett bra exempel på hur sjuk hela HMF-lagen är, när den används för att smutskasta och förtala politiska motståndare. Den måste avskaffas.