Klimataktivisten och den tidigare vice presidenten Al Gore har en historia av alarmistiska klimatutspel som haft föga med verkligheten att göra. På FN:s klimatkonferens beklagade han sig nyligen över att de stora mediehusen inte längre har monopol på sanningen.

2009 påstod Al Gore att det finns ”en 75 procents chans att hela den nordliga polarisen, under vissa av sommarmånaderna, skulle kunna vara helt isfri inom de närmaste fem till sju åren”. Den arktiska inlandsisen har dock inte försvunnit någon gång under det senaste decenniet.

LÄS ÄVEN: Forskare: Konsensus om klimatkrisen är ’skapad’

I sin dokumentär An Inconvenient Truth från 2006 förutspådde Gore att den globala havsnivån kan stiga så mycket som sex meter ”inom en snar framtid”. Sedan 1880 har den globala havsnivån stigit 0,2 meter och mellan 1993-2021 har havsnivån tickat upp 0,1 meter enligt National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). I den takten skulle det ta ungefär 1 136 år för världens havsnivå att stiga sex meter.

Gore hävdade också 2006 att det inte skulle finnas någon lösning på klimatförändringarna om inte drastiska åtgärder vidtogs runt om i världen för att minska växthusgaserna till 2016.

Demokratin hotad

Det var under FN:s klimatkonferens i Dubai, COP28, som Gore gjorde utspelet. Han menade att demokratin är hotad då människor inte längre tar del av samma nyheter och vill förbjuda algoritmer som inte kan kontrolleras.

Sociala medier har enligt Gore ”stört de balanser som fanns förut som gjorde att representativ demokrati fungerade mycket bättre”.

Den tidigare vicepresidenten sa att en fungerande demokrati förlitade sig på en ”delad kunskapsbas som tjänar som grund för att resonera tillsammans kollektivt” men att ”sociala medier som domineras av algoritmer” rubbar denna balans.

LÄS ÄVEN: Studie: Jordens temperatur orsaken till ökningen av CO2-koncentrationen i atmosfären