Då medier som Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Aftonbladet rapporterar om stigande havsnivåer är det skräckscenarierna som dominerar. Det är slutsatsen i en ny studie. ”Fullständigt orimligt”, menar en professor i dynamisk meteorologi.

Det är Näringslivets medieinstitut som undersökt hur Dagens Nyheter, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet och Aftonbladet har rapporterat om stigande havsnivåer under ett års tid. Totalt har man analyserat 329 publiceringar.

LÄS ÄVEN: Journalist: ”DN mörkade fakta som inte passade miljöalarmismen”

Trots att FN:s klimatpanel IPCC framhåller att beräkningar av framtida havsnivåer är osäkra, är det i huvudsak det värsta utfallet i det värsta scenariot som lyfts fram. Dessutom refereras det till studier som förutser ännu värre scenarier än IPCC:s värsta. Vid inget tillfälle lyfter man fram studier som förutser en mindre dramatisk utveckling.

I medierna blir det värsta utfallet i ett värsta scenario ett framtida faktum om världen inte ställer om.

LÄS ÄVEN: Granskning: Public service rapportering om värnskatten präglad av vänsterperspektiv

En övervägande majoritet av publiceringarna, 240 stycken, varnar för stigande havsnivåer utan att kvantifiera förloppet.

”Orimligt”

Problematiken har nyligen även skildrats på sajten Kvartal där man frågat Lennart Bengtsson, professor emeritus i dynamisk meteorologi, hur han ser på mediernas alarmistiska rapportering.

– Fullständigt orimligt, utbrister han. Media skapar en atmosfär av förestående undergång!

LÄS ÄVEN: Ny rapport: SVT och SR fälls uteslutande för vänsterliberala vinklingar i politiska ämnen