Den 1 januari höjdes åldersgränsen för gratis tandvård till 23 år. I en tidigare kommentar på regeringens webbplats motiverade socialminister Annika Strandhäll (S) beslutet med att tandhälsan skiljer mellan olika grupper i samhället.

Vilka ungdomsgrupper som åsyftas preciseras inte men socialministern hänvisar till socioekonomiska omständigheter som avgörande för vem som kan respektive inte kan ta tandläkarvård i anspråk.

Höjningen ar den tredje i en trestegsreform där åldern för gratis tandvård höjdes till 21 år 1 januari 2017 och till 22 år 1 januari 2018. Det statliga tandvårdsstödet har höjts på samma sätt men med ett år mer och gäller nu för patienter upp t o m 24 år.

Dålig tandhälsa bland invandrarungdomar
Under året antogs en lag som ger 9 000 ‘ensamkommande’ ungdomar över 18 år rätt att stanna i Sverige trots avslag på asylansökan. Gruppen omfattades inte av förmånen gratis tandvård enligt de tidigare reglerna. Tandhälsan bland utomvästliga invandrarungdomar och migranter generellt har konstaterats vara avsevärt sämre jämfört med svenska ungdomar.

Pensionärer får vänta
Strandhäll nämner i samma meddelande på regeringens webbplats också pensionärer som en drabbad grupp där förändringar i tandvårdsskyddet kan behövas. Detta ska dock först analyseras inom ramen för en statlig tandvårdsutredning som väntas vara slutförd först i mars 2020. Därefter ska regering och riksdag ta ställning till vad utredningen kommit fram till.