Åklagaren Rahima Ortac, tidigare socialdemokratisk politiker och kusin till gängprofilen Ismail “Jordgubben” Abdo, döms idag för brott mot tystnadsplikten. Det beslutar Södertörns tingsrätt.
Rahima Ortac döms för två fall av brott mot tystnadsplikten sedan hon skickat sekretessbelagda uppgifter från utredningar som hon arbetat med till sina släktingar. I båda fallen handlar det om uppgifter som rör grov brottslighet.
Påföljden stannar vid 50 dagsböter.
Korkade släktingar
I polisförhör nekar Ortac till brott, även om hon som det heter vidgår de faktiska omständigheterna: Att hon skickat de aktuella uppgifterna till sina släktingar.
– Ja, alltså det är väl dumt. Men jag har liksom inte, jag skulle inte säga att jag har begått ett brott, säger hon.
I ett av fallen har hon skickat sekretessbelagt material till sin syster, något som den 33-åriga åklagaren ursäktar med att systern ändå inte är särskilt intelligent.
– Nej, hon är inte heller den smartaste, säger hon.
Gängledarkusin
Rahima Ortac är kusin till Ismail Abdo, som tidigare var “Kurdiska räven” Rawa Majids närmaste man. Abdo, även känd som “Jordgubben”, utkämpar sedan en tid tillbaka ett gängkrig mot sin tidigare allierade; ett krig som skördat ett stort antal dödsoffer i Sverige.
Ortac har samtidigt som hon arbetat som åklagare haft en nära relation med den gängkriminelle kusinen. Besöksloggar från Kriminalvården visar att hon vid ett flertal tillfällen besökt honom medan han suttit på olika häkten och anstalter.
LÄS ÄVEN: Åtalade S-märkta åklagaren besökte kriminell kusin i fängelset
Besöksloggarna visar att inte mindre än 25 besök bokats in av den 33-åriga åklagaren. Vissa av besöken mer än fyra timmar långa.
Socialdemokratisk politiker
Utöver sitt jobb som åklagare, där hon alltså läckt uppgifter till sin egen släkt, har Rahima Ortac en bakgrund som socialdemokratisk politiker med ett flertal olika förtroendeuppdrag.
Hon var tidigare kommunfullmäktigeledamot i Uppsala, och i kommunalvalet 2014 fick hon fler än 500 personkryss. Hon har även suttit i förbundsstyrelsen för partiets ungdomsförbund SSU.
Under migrantkrisen 2015 uppmärksammades Rahima Ortac, som då arbetar för Hyresgästföreningen, när hon reste till den grekiska ön Lesbos för att hjälpa migranter.
Och i en intervju året innan med LO-tidningen Arbetet berättade Rahima Ortac att hon “känner sig aldrig trygg när hon ser polisen”.
LÄS OCKSÅ: Åtal: S-märkt åklagare i kriminell klan misstänks ha läckt uppgifter
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.