Två kvinnor har blivit påkomna med att lura äldre människor att betala för deras varor i livsmedelsbutiker i Skåne. Därefter har kvinnorna återvänt till butiken för att lämna tillbaka varorna mot pengar.

I förra veckan upptäckte personalen hos ICA Brunnshallen i Simrishamn att något inte stod rätt till när en äldre man kom fram till kassan med kundvagn som även innehöll en kundkorg, rapporterar Ystads Allehanda.

Mannen ropade efter en kvinna som hade passerat kassan och frågade om hon skulle betala för sina varor. Då svarade hon att mannen skulle betala. Han avböjde det och båda lämnade butiken utan varorna. Caroline Norlander i ICA Brunnshallen har granskat övervakningskamerorna och är tydlig med att det handlar om lurendrejeri.

– På filmen ser man hur två kvinnor följer efter mannen in i butiken. De plockar varor i en korg som de sedan ställer i mannens vagn. Det är uppenbart att de försökte lura mannen så därför har jag gjort en polisanmälan.

LÄS ÄVEN: Falska poliser försökte lura äldre på pengar

En kort stund därefter besökte mannen återigen en livsmedelsbutik i staden, även denna gång med kvinnan i släptåg. Vid det här tillfället betalade mannen för varorna. Senare samma dag återvände kvinnan till butiken för att lämna tillbaka varorna vilket inbringade 600 kronor.

Nästa dag besökte kvinnorna återigen ICA-butiken och placerade varor i en äldre dams kundvagn. Damen var inte vaksam utan betalade för samtliga varor.

– I detta fall reagerade inte kassörskorna och kvinnan betalade för varorna. Eftersom jag inte pratat med kvinnan vet jag inte om hon betalade frivilligt, men jag har anmält incidenten till polisen ändå, säger Norlander.

Norlander är arg över utvecklingen att äldre inte ens kan besöka en livsmedelsbutik utan att bli utsatta för brott.

– Det är för jäkligt. Jag är så trött på att det begås brott mot våra äldre. Det är dags att agera. Äldre människor ska inte behöva vara rädda för att luras när de går och handlar.

Kvinnorna har försökt att återvända till butiken men personalen avisar dem. En av kvinnorna ska ha blivit väldigt aggressiv när hon inte fick gå in i butiken. Nu har ICA-butiken även upprättat en polisanmälan.