På tisdagen upptäckte ett par i 75-årsåldern att ett 20-tal utländska bärplockare ockuperat deras tomt. Konfrontationen ledde till att paret attackerades och misshandlades.

Det är i ett Facebookinlägg som sonen berättar om händelsen och hur förbannad han är över att ”vi bor i ett land där människor kan komma och ta för sig hur som helst”, att fadern blivit så illa misshandlad att han förmodligen behöver opereras och att polisen inte gör annat än samlar in uppgifter.

Det var i tisdags som faderns sambo kom körandes mot deras fastighet där de valt att bosätta sig avlägset för att kunna njuta av ålderdomen i lugn och ro. Då hon svänger in på deras privata grusväg anar hon direkt oråd. Där står åtta bilar parkerade och blockerar vägen.

Hon förstår direkt att det är samma gäng som dagen innan blivit avhysta från platsen. Hon parkerar och ringer sin sambo för att be om hjälp. Så fort han kommer dit blir stämningen hotfull.

Samtidigt ringer han 114 14 men då han ser frun omringas av bärplockarna ringer han i stället 112 och fotar deras bilar. Under larmsamtalet börjar bärplockarna bli fysiska och knuffar honom. De skriker något till honom på ett främmande språk.

Attackerar kvinnan med spark

I tumultet angriper en av bärplockarna kvinnan med en påk och försöker utdela en karatespark mot henne. Mannen försöker då gå emellan och blir själv attackerad, trycks ned på marken och får motta sparkar och slag från minst fyra personer medan övriga står i en klunga och skrattar och hejar på.

Till slut lyckas paret ta sig till sin tomt för att invänta polisen.

Vi har allemansrätt i det här landet och den missbrukas varje år. Det är en sak att skita ner och lämna ett tältläger i skogen, men att misshandla två äldre människor är något helt annat! Ska man inte längre kunna be personer att sluta blockera vägen utan att bli misshandlad? Det enda man bad om var att de skulle sluta blockera vägen, sedan urartade det. Det lugna pensionärslivet kanske aldrig mer blir sig likt för min far och hans fru, kommer de någonsin kunna känna sig trygga i sin egen vardag igen? Båda två mår efter omständigheterna relativt bra efter besök på akutmottagningen. Jag hoppas att vi kan få se brottet klaras upp och förövarna dömas. Tyvärr så kommer det nog inte bli så. Min absolut högsta önskan är att ingen annan ska utsättas för det som min familj har utsatts för. Det känns fruktansvärt olustigt att veta att de bärplockare som misshandlade min far och hans sambo går runt i en skog någonstans i Sverige helt utan konsekvenser. Därför, är jag förbannad.

På vägen till platsen stoppade polisen flera personer man misstänkte kunde ha med saken att göra, men ingen har gripits.

– Det ska vara en blandad skara av unga och gamla personer som uppehöll sig på tomten. Vi har inte gripit någon eftersom vi inte tvärsäkert kan säga att personerna vi stoppade har något med händelsen att göra, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson, till SVT Nyheter.

Vissa av bilarna bärplockarna åker omkring i är oförsäkrade och avställda alternativt falskskyltade.

– Jag har inte kunnat sova i natt och huvudet värker, säger mannen till Helahälsingland.se.