Flera incidenter av vanskötsel har uppdagats vid ett kommunalt äldreboende i Tranås. Bland annat har en boende påträffats liggande i sin egen avföring, och spyor torkas inte upp.

När en äldre person larmade efter hjälp i samband med flera kräkningar vid ett särskilt boende i Tranås kommun visade det sig att ingen hjälp fanns. Istället blev spyorna liggande, rapporterar Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Krokom lugnar äldre med robotar: ”Man får lite samvaro”

En annan person påträffades med intorkad avföring på benen och i sängen. Trots att de boende har larmat efter hjälp har ingen kommit. Detta ska bero på att personalen vid flera tillfällen inte har aktiverat larmen. Efter flera händelser väljer nu Tranås kommun att anmäla sitt egen äldreboende enligt Lex Sarah och Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Infört checklistor för att komma ihåg
Elisabeth Englund är kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, hon berättar att äldreboendet redan nu har vidtagit en åtgärd med checklistor för att personalen inte ska glömma kvar avföring och spyor i framtiden.

– Det är alltid en hjälp när man ska komma in i nya rutiner, så man inte glömmer någonting. Det är personalen själv som kommit på och utarbetat detta, säger Englund.

”Vart tar pengarna vägen?” 
I sociala medier reagerar många över vanskötseln av äldre i Tranås. En person anser att händelserna inte ska anmälas till IVO, istället föreslås polisanmälan för både misshandel och vanskötsel. Ytterligare en person undrar vart alla skattepengar tar vägen någonstans.

LÄS ÄVEN: Man dog av näringsbrist på äldreboende – personal utan grundläggande kunskaper ett av skälen

https://twitter.com/nafetsste/status/1121034217444511744

LÄS ÄVEN: 78-årig rörelsehindrad kvinna låg med infekterat sår i en månad – ”Man såg ryggraden”