En vårdtagare vid ett äldreboende i Skåne blev lämnad utan hjälp trots att personen var sjuk med diarré. Dagen därpå fick ambulans tillkallas till boendet.

I slutet av april uppmärksammade Samhällsnytt hur ett äldreboende i Tranås kommun glömde klienter i avföring och spyor. Nu upprepar sig en liknande händelse men i Burlövs kommun.

LÄS ÄVEN: Äldreboende glömde klienter i avföring och spyor – inför checklistor för att komma ihåg

Det var först när dagpersonalen påträffade personen i sin säng bland både avföring och spyor som det uppmärksammades att klienten var sjuk och då var man tvungen att tillkalla en ambulans, rapporterar Lokaltidningen.

Nattskiftet hade helt ignorerat personen och inte informerat personalen som anlände på morgonen om hälsotillståndet, trots att det kvällen innan blivit känt att klienten var mycket sjuk med diarré.

”Krävs kunskap om vanliga sjukdomar och dess konsekvenser”
Händelsen har blivit anmäld till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). I anmälan uppger boendet att vårdbiträdet som hade ansvar för klienten inte längre arbetar kvar.

Nu har boendet även beslutat att nattpersonal hädanefter måste ha undersköterskekompetens ”eftersom det krävs bland annat geriatrisk kunskap om vanliga sjukdomar och dess eventuella konsekvenser för den enskilde”.

LÄS ÄVEN: Äldre person utsatt för sexuella övergrepp på boende