En äldre man begav sig med bil till en återvinningsstation i västra Stockholm men istället för att slänga skräp skulle resan resultera i en skräckupplevelse som pågick i flera timmar. Två ”afrikanska” män kom upp med kökskniv och kidnappade honom i bilen. Mannen fick höra hur de skulle hugga och döda honom samtidigt som han tvingades köra hem med rånarna för att hämta kontokort. Nu åtalas en av männen.

Det var strax efter klockan 19.00 den 15 december förra året som en 63-årig man bosatt i Bromsten åkte till den närliggande återvinningscentralen på Bocksfjällsvägen.

LÄS ÄVEN: ”Mörkhyat” gäng rånade förståndshandikappad: ”Sorgligt lågvattenmärke”

När mannen var klar och gick mot sin bil överfölls han av en maskerad gärningsman med lång kökskniv. Enligt vittnesuppgifter på platsen trodde mannen att gärningsmannen ville ha hans bil och han försökte lämna över bilnyckeln med orden, ”nyckeln är här”. Men det var inte intressant för männen. Nedan en bild som visar återvinningsstationen där händelsen ägde rum.

Tvingas av larmkod till hemmet: ”Vi ska döda dig – vi ska hugga dig”

I polisförhör berättar den äldre mannen hur ytterligare en man plötsligt hoppar in i bilen och de båda gärningsmännen pratar ”ortensvenska” uppblandat med arabiskklingande ord. Gärningsmännen, som enligt den äldre mannen är afrikaner, beordrar honom att överlämna sin plånbok, vilken han dock inte har med sig.

Då höjer en av gärningsmännen kniven mot den äldre mannen och beordrar honom att köra till sitt hem för att hämta plånboken. Den äldre mannen tvingas överlämna sin larmkod till huset och den ene av gärningsmännen kliver in i hemmet för att hämta plånbok.

I plånboken fanns även tusen kronor i kontanter som gärningsmännen delade upp mellan sig. Sedan åkte de vidare till en bankomat i Spånga centrum där den äldre mannen under knivhot tvingas ta ut 35 000 kronor.

Kidnappningen under hot av en kökskniv pågick i flera timmar och den äldre mannen vittnar om hur en av gärningsmännen hotade att döda honom om han gjorde fel.

Han sa ”vi ska söka upp dig”, ”vi ska döda dig” och ”vi ska hugga dig”. Ja jag var skiträdd. Jag var livrädd. Jag var skakis.Misstänkts DNA finns i bilen

Gärningsmännen lämnade platsen efter att de hade fått pengarna. Den äldre mannen körde hem och larmade polisen. Först i juni kunde polisen hålla förhör med en 19-årig gärningsman som är folkbokförd i Spånga och har härkomst från Gambia. Dröjsmålet berodde på att mannen bara två dagar efter brottstillfället i december reste på besök till det forna hemlandet Gambia.

I förhöret svarar den misstänkte mannen uteslutande ”inga kommentarer”. Mannen som saknar inkomst förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för rån, ofredande, narkotikabrott och försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel. Han ställs inför rätta i Solna tingsrätt misstänkt för rån och människorov.

Åklagare har i bevisningen mot mannen bland annat en stark träff av hans DNA i brottsoffrets bil men även vittnesuppgifter från förbipasserande. Den andra gärningsmannen är fortfarande okänd för polisen.

LÄS ÄVEN: Polisen uppmanar föräldrar att följa sina barn till och från träning för att undvika rån

authorimage