Efter att pensionsförvaltaren Alecta sålt av svenska banker från sitt innehav och i stället investerat i amerikanska nischbanker, som gått omkull, står det nu klart att enorma summor gått upp i rök.

I fredags kollapsade Silicon Valley Bank där Alecta har investerat mer än nio miljarder kronor och är fjärde största ägare, och på måndagen framkommer att man investerat ytterligare över tre miljarder kronor i kryptovalutabanken Signat11ure Bank, som på söndagen stängdes ned av amerikanska myndigheter.

– Mycket talar för att de investeringarna är att betrakta som förlorade, säger Jacob Lapidus, presschef på Alecta, till TT.

LÄS ÄVEN: Pensionsjätten dumpade svenskt innehav – gör BRAKFÖRLUST

En tredje bank Alecta är en stor investerare i är First Republic som rasar på börsen, vilket innebär ytterligare risk för förluster.

Samtidigt påpekar man att den totala summan man förvaltar ligger på 1 200 miljarder kronor.

– Ja, det påverkar men det är ganska lite och i det långa perspektivet en liten, men negativ, påverkan, säger Lapidus.

Kallas till Finansinspektionen

Utvecklingen har gjort så att Finansinspektionen kallat till sig bland andra Alecta för att prata om de investeringar som de har i amerikanska banker och andra exponeringar mot den sektor som de amerikanska bankerna har riktat in sig mot.

FI kommer att undersöka hur stora innehav bolagen har i de amerikanska bankerna, höra vilken analys de gör om läget och hur bolagen ska hantera situationen framåt.

– Vi ser en viss dramatik och turbulens på den amerikanska bankmarknaden. Vår bedöming är dock att stabiliteten i det svenska finansiella systemet inte påverkas av detta, eftersom det har en betydande motståndskraft. Däremot är det viktigt att vi nära följer hur de snabba förändringarna i ränteläget påverkar de finansiella företagen överlag, vilket redan är i vårt fokus, säger FI:s vikarierande generaldirektör Susanna Grufman.

Trump varnar för depression

På sin sajt Truth Social rasar Donald Trump över den ekonomiska situationen i USA och president Joe Bidens politik som han varnar kan leda till ännu en ekonomisk depression.

LÄS ÄVEN: Samma pension – oavsett du arbetat eller inte