En kväll i mitten av oktober 2022 blev en 16-årig pojke utsatt för en rejäl misshandel i Borlänge. Pojken blev slagen, sparkad, och rånad på telefon, jacka, hörlurar och halsband – och fick föras till sjukhus med ambulans. Nu har två unga kvinnor dömts av Falu tingsrätt för attacken.

Alexandra Gustafsson, 18, var drivande i attacken och den som misshandlade och rånade den två år yngre killen som Samnytt valt att kalla Olle. Under händelseförloppet, som pågick i över en timme, slog och sparkade hon Olle i huvudet och på kroppen med bland annat ett bälte. Dessutom spottade hon Olle i ansiktet och tände eld på hans hår flera gånger.

När polisen anlände till platsen, efter att Olle lyckats fly, satt han i sin pappas bil. Han hade flera blödande sår i ansiktet, kala fläckar och brännskador i hårbotten, och hade inga kläder på överkroppen. Falu tingsrätt bedömer att brottet innefattar en allvarlig och utdragen misshandel samt särskilt skrämmande och förnedrande inslag.

Gustafsson döms för rån till fängelse i tre år och ska utöver ett stort skadestånd även betala 800 kronor till brottsofferfonden. Hon är sedan tidigare dömd för skadegörelse till ungdomsvård 2019, och 2021 dömdes hon för misshandel till ungdomsvård och meddelades i anslutning till detta åtalsunderlåtelse – alltså att en åklagare beslutar att inte väcka åtal trots att personen anses vara skyldig till brottet – för ringa narkotikabrott. I domen framgår att Gustafsson har ett pågående missbruk av hasch.

Andra kvinnan filmade misshandeln – och skrattade

Maja Andersson, 18, filmade brottet och skrattade under tiden. Olle har uppgett att hon skrattade hela tiden som om hon ”såg en komedifilm”. Filmerna spred hon sedan på Instagram och Snapchat. Hon deltog även i planeringen av brottet, samt höll utkik och varnade när det kom människor i närheten. Hon döms till skyddstillsyn och samhällstjänst i 120 timmar för medhjälp till rån.

I domen framgår att även hon haft ett missbruk – men är drogfri sedan sex månader tillbaka. Hon är inte dömd sedan tidigare, men har även hon meddelats en åtalsunderlåtelse för ringa narkotikabrott. På grund av dessa omständigheter ska hon lämna drogtester på anmodan av frivården.

Kvinnornas motiv till brottet ska ha varit en planerad drogaffär med Olle som inte blivit av. Alexandra Gustafsson och Maja Andersson har solidarisk skadeståndsskyldighet och ska således tillsammans betala 140 400 kronor i skadestånd till offret.

LÄS ÄVEN: Gäng förnedringsrånade tonåringar – urinerade på offer och tryckte pistol i munnen