Den vänsterradikala och hårt kritiserade journalisten Alexandra Pascalidou får fram till valet inte vara programledare på Sveriges Radio. Hon anses för kontroversiell av Public Service-företaget.

Sveriges Radio och SVT har länge anklagats för att ha en tung slagsida åt vänster som rimmar illa med Public Service-uppdragets krav på opartiskhet. I syfte att undvika anklagelser om vinklad journalistik inför politiska val har företagen på senare tid valt att som en symbolhandling sätta ett antal vänsterradikala profiler i karantän under valrörelser.

I år är det bland annat Alexandra Pascalidou som inte får vara programledare för Ring P1 fram till slutet av september. Pascalidou har vid åtskilliga tillfällen hamnat i blåsväder. Hon har flera gånger ertappats med plagiat av texter hon påstått sig ha skrivit själv. Hon har också kritiserats för kontroversiella uttalanden, bland annat om att hon tycker mer synd om invandrade rånare än om deras svenska rånoffer.

Täppas Fogelberg är en annan vänsterradikal Ring P1-profil som också kritiserats för svårigheter med att förhålla sig politiskt neutral i sin programledargärning. Även han sätts i karantän av SR fram till valet i höst. Den tidigare SVT Plus-profilen Sverker Olofsson uppges också beläggas med liknande restriktioner.