Danmark införde nyligen i bred politisk enighet en lag som förbjuder heltäckande muslimsk slöja, så kallad burka eller niqab, i offentliga miljöer. Fundamentalister trotsar emellertid förbudet, vilket innebär att de bötfälls med 1000 danska kronor vid första lagöverträdelsen och 10 000 DKR vid upprepad brottslighet. En algerisk affärsman bosatt i Frankrike har nu lovat att betala böter för alla kvinnor i Danmark som lagförs för brottet.

Affärsmannens namn är Rachid Nekkaz och han har tidigare gjort sig känd för att obstruera på motsvarande sätt mot förbudet mot det medeltida kvinnoförtryckande plagget i Frankrike. Enligt uppgift har han hittills betalat böter för cirka tusen lagtrotsande muslimska fundamentalister i Frankrike och nu avser han att göra detsamma för invandrarkvinnor och muslimska konvertiter i Danmark.

Rachid Nekkaz aviserar att han personligen kommer att resa till Köpenhamn den 11 september för att på plats betala alla böter för brott mot ’burkaloven’. Nekkaz säger sig inte själv vara förespråkare för heltäckande slöja men anser att religiös fundamentalism är en mänsklig rättighet, även när den som i det här fallet krockar med det moderna västerländska samhället och dess värderingar om jämställdhet mellan män och kvinnor.

LÄS MER: Två kvinnor straffas för brott mot nya danska ”burkaloven”

LÄS MER: Danskt burkaförbud nu verklighet