En i vissa kretsar välkänd gangster från klanen Ali Khan åtalas nu för en lång rad brott, däribland grov utpressning och människorov, efter att ha hotat att skjuta krögare och spränga deras restaurang i Göteborg. I samband med kidnappningen har klan-gangstern pistolhotat offren och sagt att han ”tillhör en stor familj” som har poliskontakter.

Det var i november förra året som klan-gangstern misstänks ha gjort flera besök hos en indisk restaurang i centrala Göteborg. Enligt kammaråklagare Lovisa Hellqvist vid Göteborgs åklagarkammare har klan-gangstern utpressat krögarna på 200 000 kronor som skulle betalas inom fem dagar.

LÄS ÄVEN: Se hela klankriget från polisens kameror: ”Ber er lämna snälla ni”

Två veckor senare återvänder klan-gangstern till restaurangen och tvingar in krögarna i en bil för att sedan köra iväg. Under bilresan har klan-gangstern visat upp en pistol med ljuddämpare, utdelat slag och hotat att mörda om inte pengarna betalas. För att förstärka hoten har det visats upp bilder på krögarens familjemedlemmar.

Tog med bomblåda till krogen

Utpressningsbesöken blev fler och vid ett av tillfällena har klan-gangstern tagit med en svart låda som han placerade i lokalen. Krögarna fick se en fjärrkontroll och höra att lådan var en bomb.

Hotade med att han tillhör en klan – styr polisen

Vid ytterligare ett tillfälle har klan-gangstern sagt han tillhör ”en stor familj” och att han ”ska ta över stan”. Gangstern säger även att klanen har kontakter inom Polismyndigheten.

Fastnade på kamera

Offret pressades att betala sammanlagt 143 000 kronor, dels genom överföring till ett konto som klan-gangstern disponerade, dels genom olika uttag. Klan-gangstern har själv fastnat på kamera vid bankomatuttag.

Polisen
Foto: Polisen

Våldsam klanmedlem

Kammaråklagare Lovisa Hellqvist vid Göteborgs åklagarkammare har nyligen åtalat klan-gangstern för grov utpressning, försök till grov utpressning, människorov, grovt olaga hot och bedrägeri.

Samnytt kan berätta att klan-gangstern är 27-årige Abdulrahman Ali Khan med invandrarbakgrund från Libanon, mer känd i sociala medier under namnet ”Tati”. Polisen ser Tati som en en av de de mest våldsamma inom klanen Ali Khan.

Tati förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för bland annat rån, grov utpressning, misshandel, hot mot tjänsteman, vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri och flera narkotikabrott.

Abdulrahman ”Tati” Ali Khan. Instagram

Statsradion lyfte upp klan-gangsterns artist

Vid sidan om kriminalitet har Tati även engagerat sig som entreprenör inom musikbranschen och har över 30 000 följare i sociala medier. Han är känd för att vara manager åt gangsterrapparen Lelo som kopplas till Hjällbonätverket i det ’särskilt utsatta området’ i Göteborg. En artist som statsradion tidigare har marknadsfört.

Det framgår även av utredningen att Lelo vittnar för polisen att han och Tati har haft musikrelaterade affärer i form av spelningar på den aktuella krogen som pressas på pengar.

Gick naken på gatan

Efter utpressning håller sig Tati utomlands där han bland annat besöker den exklusiva kuststaden Marbella i Spanien. Men där klarar inte Tati att hålla sig borta från polisen. Vid tre tillfällen får han kontakt med spansk polis. Vid ett av dessa av tillfällena ska Tati ha gått naken på en gata.

Polisen

Grips av en slump

Den 11 januari genomför polisen en fordonskontroll i Hjällbo centrum i Göteborg och av en slump är en av personerna Tati. Polisen ser att han är anhållen i sin frånvaro varpå han grips.

I polisförhör meddelar Tati att han förnekar brott och svarar ”inga kommentarer” på nästan alla frågor. Men han försvarar sig med att bilderna från övervakningskameror där han syns ta ut pengar från bankomaten ska handla om betalning för en tidigare spelning.

Men den uppgiften förnekar krögarna som hävdar att det inte finns någon skuld eller annan kontakt med Tati. Krögarna berättar för polisen att de är livrädda för klanen och fruktar att deras familjer ska skadas vilket Tati misstänks ha sagt.

En 27-årig kvinna med invandrarbakgrund som misstänks ha varit medhjälpare under kidnappningshärvan i november 2021 åtalas för människorov och i andra hand grov utpressning – samt flera narkotikabrott.

Hånade poliser i sociala medier

År 2019 uppmärksammade Samnytt att Tati skapade en trend i sociala medier under hashtaggen ’tatichallenge’ där man hånade poliser. Tati gick fram till ordningspoliser och filmade deras ansikten med han frågade, ”är du sugen på att suga? Är du inte det?”.

Efter att han publicerade dessa för sina tusentals följare började fler liknande videoklipp att publiceras på andra håll. Se video nedan:

Ali Khan-klanen

Ali Khan-klanen är ett släktnätverk i Sverige som tillhör folkgruppen mhallami eller mardelli. Mardelli har rötterna i området Mardin i sydöstra Turkiet och Libanon. Klanen brukar beskrivas som araber, men av många araber anses de istället vara kurder.

I länder som Sverige och Tyskland har Ali Khan etablerat släktnätverk med stark sammanhållning som begår grova brott tillsammans. I Sverige finns släkten främst i Göteborgsområdet och den etablerade sig i Sverige från 1980-talet och framåt.

Polismyndighetens sekretessmarkerade så kallade klanrapport som fick stor uppmärksamhet 2020 fokuserade i huvudsak på två kriminella klaner i Sverige, där Ali Khan är den ena.

”I familjen Ali Khan är hederskulturen stark. Pojkarna uppfostras med hårda metoder. Syftet är att skapa en traditionell äkta make och en hårdför kriminell aktör. Kvinnor och flickor i familjen är kuvade. Flickorna slutar skolan i högstadiet och lovas eller gifts bort i 15–16-årsåldern. En kvinna eller flicka som anses ha dragit skam över familjen bestraffas med grovt våld”, står bland annat att läsa i rapporten som Samnytt tagit del av.

Enligt polisens rapport driver Ali Khan till och med en egen moské i Göteborg, vilken är en viktig intäktskälla för klanen. Enligt rapporten samarbetar Ali Khan med Hjällbonätverket.

Polisen

Rättegången mot Tati fortsätter i Göteborgs tingsrätt den 15 juni klockan 13-16.

LÄS ÄVEN: Poliser talar ut om utvecklingen i Sverige: ”Det kommer bara bli värre”