Bangladesh-Myanmar (Burma)
Utrikes

Ali kidnappar barn och säljer dem som sexslavar till länder i Mellanöstern

Publicerad 11/26/2017
Annons

➤ Medan västvärlden sedan länge har avskaffat slavhandeln, pågår denna fortfarande på många andra håll i världen. I Libyen säljs migranter som slavar efter att de misslyckats med att ta sig över Medelhavet. I Bangladesh pågår en än mer cynisk slavhandel – barn till familjer som flytt det rasistiska våldet i Burma kidnappas, sövs ned och säljs som sexslavar och kamelryttare till arabländer i Mellanöstern.

29-årige Ali är en av dessa smugglare. För SVT:s journalist på plats i Bangladesh berättar han att han inte har några moraliska skrupler, att han bara ser pengar när han ser barnen. För varje barn han kidnappar tjänar han 150 dollar. Det är för Ali och de andra i slavhandlarligorna bara ett sätt att tjäna pengar som vilket annat jobb som helst.

För att vara riktigt attraktiva som sexslavar i mottagarländerna bör barnen helst vara under sex år gamla, förklarar Ali. De lyckligt lottade bland dessa barn undkommer de sexuella övergreppen och blir i stället slavar som kamelryttare.

Barnen tillhör den i huvudsak muslimska minoritetsgruppen Rohingya som är illa sedd i det buddhistiska Burma och nu utsätts för våld också från den burmesiska militären. Många av de förföljda har flytt över gränsen till Bangladesh där de lever i stora flyktingläger. Det är därifrån barnen kidnappas. Slavhandlarna lockar dem med läsk som de preparerat med sömnmedel.

Flyktingvågen har skapat stora problem för Bangladesh och kidnappning av barn är inget som myndigheterna har resurser att prioritera. Slavhandeln kan därför pågå i princip ostört. Risken att åka fast är minimal.

Slavhandeln med barn är välorganiserad. Kidnapparna skickar de kidnappade barnen vidare till Chittagong, varifrån de säljs vidare till arabländer i Mellanöstern. Efterfrågan är stor. Ali är bara en av många kidnappare och kan ibland röva bort flera barn om dagen.

Bangladesh regering kritiseras nu allt hårdare från bland annat USA och FN för att blunda för slavhandeln. Man försöker också nå ut med information och varningar till de rohingyer som försöker ta sig till Bangladesh.

Och Ali har inga planer på att sluta med verksamheten. För SVT klargör han att han kommer att fortsätta kidnappa och sälja barn som slavar så länge det finns några flyktingbarn kvar i området.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
646Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons