Ökände ”vansinnesföraren” och livsstilsbrottslingen Ali Arrach, 23, dömdes 2020 för att ha kört ihjäl en man vars barn genom händelsen förlorade sin far. Efter att ha dömts till ett kortare fängelsestraff som han dessutom frigivits i förtid från, häktas han nu på nytt, misstänkt för bilrån och andra brott.

2019 körde då 19-årige Ali Arrach ihjäl en familjefar i samband med en vansinneskörning på flykt undan polisen. Han hade då valsat in och ut på olika ungdomshem sedan han var 15 år gammal och dömts eller varit misstänkt för över 200 brott, däribland ett antal andra vansinneskörningar.

Den här gången blev det fängelse men påföljden som utdömdes i mars 2020 stannade vid blygsamma 3 år och 3 månader. Ali beklagade sig över att lida av cellskräck och ville helt slippa fängelsestraff.

Så långt sträckte sig inte domstolen men frigav honom ändå i förtid, detta trots att inga signaler fanns heller denna gång om att Ali skulle vara rehabiliterad – tvärtom hade Ali systematiskt misskött sig i fängelset med våld och hot mot personal och medfångar och dragit på sig en lång rad varningar.

Återföll direkt i brott

Och efter det villkorliga frigivandet i november återföll Ali sin vana trogen omedelbart i grov brottslighet. Nu sitter han häktad efter att beväpnad med kniv och iförd maskering ha rånat en kvinna på hennes bil. Det är en typ av brott som Ali gjort sig skyldig till åtskilliga gånger tidigare.

Återigen hävdar Ali att han lider av cellskräck och därför ska slippa sitta häktad eller dömas till fängelse. Än så länge har hans klagomål inte hörsammats. Ali nekar också till brott, trots övertygande bevisning och att det är precis den sorts brott han sedan tidigare är ökänd för.

Blev rikskändis i SVT

Fallet Ali har vid två tillfällen uppmärksammats av statstelevisionens Uppdrag Granskning där han fått exemplifiera den invandringsrelaterade brottsepidemi som Sverige drabbats av de senaste decennierna.

Sedan de reportagen gjordes har denna brottslighet eskalerat ytterligare och Ali beskrev då den ungdomsvård han blivit föremål mest som en skola där man vidareutbildade sig i brott i kontakterna med andra dömda – personer som Ali kallar för sina ”förebilder”.

Brottsrubriceringen nu är rån. Eftersom Ali inte hotade den kvinnliga bilägaren med skjutvapen har åklagaren beslutat att inte yrka att brottet ska bedömas som grovt. Straffskalan löper mellan ett och sex års fängelse. Ali är även misstänkt för flera andra brott, däribland grovt häleri.