Redan på söndagen hotade Socialdemokraterna tillsammans med det nya partiet Demokraterna att man skulle sätta stopp för alliansens budget för 2020 då dess öde skulle avgöras under kommunfullmäktiges sammanträde på måndagen. Nu råder ett kaotiskt läge där Sverigedemokraterna vill se ett extra val.

Efter valet i fjol förlorade Socialdemokraterna makten i Göteborg efter 24 år. M, KD, C och L har dock bara 24 av fullmäktiges 81 mandat vilket resulterat i ett bräckligt styre.

Då S på söndagen opponerade sig mot budgeten hänvisade man till påstått stora nedskärningar på skolan och långtgående privatiseringar. Efter detta ska alliansen ha ändrat i budgeten och skjutit till 137 miljoner kronor till skolan, vilket ändå inte hjälpte.

– Att sabotera, obstruera och skapa kaos som ett självändamål är att straffa göteborgarna. Det är skamligt, sa KD:s gruppledare Elisabeth Lann.

Under debatten i fullmäktige beslöt ordförande Annelie Rhedin (M) att man skulle rösta om budgetbeslutet skulle skjutas upp med en så kallad minoritetsåterremiss, vilket röstades igenom. Ett nytt budgetbeslut ska tas onsdagen den 13 november.

SD vill ha nyval

– Vi har ju ett alliansstyre här i Göteborg som efter sin bästa förmåga försöker styra staden. De har 21 procent av fullmäktige. I dag var Jonas Attenius från Socialdemokraterna och slog på stora trumman och sa att det finns 71 procent här som vill något annat. Och Daniel Bernmar pratade högt och brett att man skulle fälla regeringen på riksnivå. Nu tänker jag att de faktiskt måste bekänna färg, säger Jörgen Fogelklou, SD-ledare i Göteborg, till GT.

Samtidigt tror han inte på att övriga partier kommer att gå med på ett nyval. Då SD tog upp förslaget vägrade Annelie Rhedin att överhuvudtaget ta upp det utan sköt fram det till nästa veckas sammanträde.

– Vi räds absolut inte ett extra val. Det hade varit bra. Vi önskar att det blir en tydligare majoritet och förhoppningsvis växer vi. Sedan finns det säkert chans eller risk, beroende på hur man ser det, att andra partier inte kommer med i fullmäktige, säger Jörgen Fogelklou.