I Västsverige har Halmstads kommun beslutat att dra in busskorten för tusentals pensionärer eftersom de ”prioriterar andra saker”. M-toppen Jonas Bergman antyder att pensionärerna ska vara glada att de bara höjt åldern och inte slopat korten helt.

Halmstad kommun har tidigare erbjudit pensionärer från åldern 70 år och uppåt ett så kallat seniorkort som innebär gratis resor i kollektivtrafiken. Men på tisdagen beslutade kommunstyrelsen att åldersgränsen ska höjas till 75 år. Det rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Järfälla bjuder nyanlända på gratis SL-kort – slopade samma gratiskort för gymnasieelever

Enligt statstelevisionens granskning är det drygt 5 600 pensionärer i Halmstad som drabbas av förändringen som träder i kraft den 1 maj. En av dem är Jonny Persson som även är ledamot i Pensionärernas riksorganisation (PRO). Han är kritisk till beslutet från den alliansstyrda kommunledningen och menar att det kommer resultera i att pensionärer som har det sämre ställt ekonomiskt blir fast i hemmet.

– Jag är helt övertygad om att en del människor blir sittande hemma, säger Persson.


Jonny Persson, PRO. Foto: Faksimil SVT

M-toppen: ”Vi prioriterar andra saker”

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman bemöter kritiken i statstelevisionen. Han menar att kommunen behöver prioritera andra saker än gratisresor i kollektivtrafiken för personer över 70 år.

Diskuterade att helt ta bort busskortet

Vidare anser Persson att pensionärerna ska vara glada att kommunen inte helt och hållet har tagit bort seniorkortet utan istället landat i att höja åldern till 75 år.


Tog emot ensamkommande – bantar välfärd

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur kommunen i spåren av asylkaoset och systemkollapsen 2015 öppnade sina hjärtan för över 300 så kallade ensamkommande flyktingbarn.

Nu tampas kommunen med den ekonomiska baksmällan. För att lösa det stora budgetunderskottet måste välfärdstjänsterna för kommunens invånare bantas med 60 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Tog emot 300 ’ensamkommande’ – nu tvingas Halmstad skära ned välfärden med 60 miljoner