sjukvard stockholm (1)

Regionhuset till höger. Foto: CC0

Inrikes

Allmänna akutsjukvården kan stoppas – remisstvång för vanliga patienter utreds

Publicerad 12/5/2019
Annons

Snart kan det komma att krävas remiss för att få akutsjukvård Region Stockholm. De ska nämligen utreda om remisstvång ska införas på samtliga akutmottagningar. Det skulle innebära att ingen patient får komma in till akuten på eget bevåg utan att först ha fått en remiss från en läkare.

Varslen i regionens sjukhus har varit stora. Totalt sett har 1250 personer varslats. Region Stockholm menar att det beror på att patienterna flyttat till andra platser i vårdsystemet, bland annat de nyöppnade närakuterna, som fått kraftigt ökade besök, skriver DN.

Ändå har väntetiderna på akutmottagningar ökat kraftigt. Svårt sjuka kan få ligga i många timmar i korridorerna i väntan på vård. Men nu tar alltså regionen ett nytt steg med en utredning av remisstvång för alla.

LÄS ÄVEN: Sverige enda nordiska landet med långa väntetider i sjukvården

Till DN skriver hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson att utredningen ”förutsättningslöst” tittar på många olika alternativ där risker och konsekvenser kommer framgå och poängterar att inget är klart än.

Han hänvisar även till budgeten där det står följande:

Att ha remisskrav är en möjlig väg för att ytterligare försäkra sig om att de som kommer till akutsjukhusens akutmottagningar främst är patienter som behöver akutsjukhusets resurser och som inte kan undersökas och behandlas i andra vårdformer.

LÄS ÄVEN: Sjukvårdskrisen värre än någonsin: ”En krigszon varje kväll”

LÄS ÄVEN: Region Stockholm fortsätter varsla – 100 anställda får lämna Södersjukhuset

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons